De la Tiraspol până la frontiera cu Ucraina nu sunt mai mult de 13 km distanţă, indică experţii Nexta, citaţi anterior de agenţia oficială ucraineană de presă Ukrinform. Rusia dispune în Transnistria oficial de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).
Dar capacitatea reală a contingentului rusesc din regiunea transnistreană, care are frontieră comună cu Ucraina, nu este cunoscută. GOTR a fost formată la 1 iulie 1995, în baza a ceea ce rămăsese din fosta Armată a IV-a sovietică, dislocată în Transnistria înainte de prăbuşirea URSS. În anul 1992, militarii ruşi au participat la conflictul armat de partea separatiştilor transnistreni, deşi Moscova insistă asupra rolului său de pacificator. De atunci, Transnistria a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului.
Chiar dacă reprezintă o fâşie de pământ, cu o populaţie şi o economie pe măsură, Transnistria are o poziţie strategică importantă şi reprezintă un cap de pod ideal pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, apreciază experţii Nexta.
Situaţia de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina devine tot mai explozivă de la o la alta, potrivit vchasno.news. Dacă iniţial autorităţile ucrainene raportaseră comasarea a 4.000 de militari ruşi în apropiere de frontieră, purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, a comunicat luni că numărul acestora a crescut semnificativ: peste 40.000 de soldaţi ruşi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 în Crimeea, şi numărul lor continuă să crească.
Citeşte şi Alertă la graniţa de est a României. Războiul din Ucraina ia amploare
În timp ce îşi desfăşoară mobilizarea de trupe şi echipamente la frontiera cu Ucraina fără a se ascunde, Moscova şi-a intensificat războiul informaţional împotriva Ucrainei şi Occidentului în mass-media de stat ruse, potrivit surselor citate.
De asemenea, pe mare, Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, care citează un comunicat de presă al armatei ruse.
Potrivit comunicatului menţionat, deplasarea a 15 nave – între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant – face parte din procedura ”de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.
Citeşte şi Traian Băsescu: „Nici SUA, nici NATO, nici România, nici UE nu vor trage un glonţ pentru Ucraina”
SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.
SUA continuă să trimită şi avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.