„Va fi o perioadă de antrenament intens. Nouă dintre aplicațiile militare se desfășoară în cadrul acordurilor de cooperare militară internațională, printre acestea fiind și cele din cadrul Misiunii de Pace anti-terorism, Frăția Nedizolvabilă Rusia-Belarus și exercițiul ruso-mongol Selenga 2016″, a explicat ministrul rus.
Cel mai important exercițiu militar programat pentru această perioadă se va desfășura în luna septembrie în zona de sud-vest a țării și include și participarea trupelor din Belarus și Mongolia.
Moscova nu a anunțat încă numărul soldaților mobilizați în exercițiul tripartit, dar este posibil ca acesta să fie unul intimidant, în contextul în care va avea loc fix în perioada în care NATO intenționează să distribuie 4 batalioane în țările din regiunea Mării Baltice, scrie independent.md
Siria, teren de antrenament
Flota Pacificului și-a început deja programul de pregătire având peste 10 exerciții militare programate în perioada imediat următoare, după cum afirmă căpitanul Roman Martov din cadrul Districtului Militar de Est.
Ministrul Shoigu a anuțat că, în cadrul perioadei de antrenament, care va implica toate armele forțelor militare din Rusia, vor fi folosiți și soldații care au servit în cadul campaniei militare din Siria.
„Experiența dobândită de piloți în timpul operațiunilor din Siria, ca și cea a folosirii sistemelor anti-aeriene va fi folosită din plin în cadrul programului de pregătire”, a precizat Serghei Shoigu. Ministrul rus al Apărării a ținut să menționeze că exercițiile militare programate pentru această vară au rolul de a pregăti armata Rusiei în cazul unei agresiuni externe.
Tensiunile dintre Moscova și cancelariile occidentale au debutat în urmă cu doi ani, după anexarea peninsulei Crimeea și declanșarea crizei din Ucraina, potrivit independent.md.
Mai multe țări vecine, membre ale Alianței Nord-Atlantice, au manifestat teamă față de tendințele agresive ale Rusiei, NATO planificând o întărire a flancului estic.
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, susține că blocul militar euro-atlantic nu caută începerea unui nou conflict înghețat cu Rusia. „Nu vrem un alt Război Rece. Scopul nostru este să avem o relație mai pozitivă și mai cooperantă cu Rusia. Cel puțin, putem lucra împreună la o relație în care reacțiile celuilalt să fie cât de cât predictibile”, afirmă Stoltenberg.