Putin „a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei”, declară Radoslaw Sikorski, la vremea respectivă ministru de Externe, într-un interviu acordat publicaţiei Politico, informează ukrinform.ua.
„Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis… Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună”, a mai povestit el.
Anexarea la Polonia
Sikorsky a mai spus că Polonia i-a răspuns răspicat lui Putin că nu va participa la o asemenea acţiune. El a mai spus că Putin vrea să împingă „Occidentul spre limită”. „Noi le-am spus foarte clar că nu vrem să avem nimic de-a face cu aşa ceva”, a mai precizat Sikorski.
Citeşte şi Rusia NU va îndeplini condiţiile Occidentului pentru a scăpa de sancţiuni
„Putin credea că are de-a face cu nişte degeneraţi. Şi mai credea că nu vom fi în stare să mergem la război pentru a ne apăra Marea Baltică. Nu ştiu, poate avea drepetate”, a mai dezvăluit Sikorski. În martie 2014,vice- preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Vladimir Jirinovsky, i-a propus Varşoviei să facă un referendum pentru anexarea la Polonia a cinci regiuni vestice ale Ucrainei -Volyn, Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil şi Rivne.
Lovitura lui Putin
Politico scrie în articolul semnat de Ben Judah şi intitulat „Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-şi consolida dictatura”, că „serviciile ucrainene de informaţii indică faptul că agenţi operativi ruşi au început să vină în Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010”, evocând totodată faptul că agenţi ai Kremlinului au discutat în mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene în vara lui 2013. Sikorski afirmă că intenţiile Rusiei cu privire la Crimeea au început să-l alarmeze în 2011 şi 2012, când Putin a început să viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclişti ruşi în peninsulă.
Citeşte şi Putin face concesii: Acord cu Franţa, Italia şi Germania privind dronele de supraveghere în Ucraina
Însă semnalul de alarmă a fost tras la Ministerul polonez de Externe în vara lui 2013. „Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna„, afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia.
Sikorski dezminte
Fostul şef al diplomaţiei poloneze a declarat că unele dintre afirmaţiile sale, conform cărora preşedintele rus Vladimir Putin i-ar fi propus premierului polonez Donald Tusk împărţirea Ucrainei, au fost interpretate greşit, informează Unian.ua.’Unele dintre declaraţiile mele au fost interpretate în mod excesiv. Confirm, Polonia nu participă la anexări’, a notat Sikorski într-o postare pe Twitter, potrivit Agerpres.
De asemenea, într-un text postat cu câteva minute mai târziu, Sikorski a amintit că ‘Vladimir Putin a vorbit public despre Ucraina ca despre un stat artificial, în timpul summitului NATO de la Bucureşti, din 2008’.
Luni, 20 octombrie, publicaţia americană Politico l-a citat pe Sikorski, care ar fi afirmat că preşedintele Rusiei i-ar fi propus Poloniei să împartă teritoriul Ucrainei. ”Putin vrea ca Polonia să trimită trupe în Ucraina. Au fost semnale pe care ei ni le-au trimis. Noi ştim că ei se gândesc la aceasta de mai mulţi ani’‘, a afirmat Sikorski, citat luni de presa internaţională.
„Dar, în timp ce făceau deja clacule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)”, a mai spus Sikorski.