Rusia ia atitudine faţă de expansiunea „inadmisibilă” a NATO. Cum şi-a schimbat doctrina militară

Întărirea pozițiilor strategice ale forțelor maritime ruse în Marea Neagră, precum și menținerea unei prezențe în Atlantic și în Mediterana figurează printre principalele orientări ale noii "doctrine maritime" a Rusiei, actualizată pentru a ține cont de expansiunea "inadmisibilă" a NATO la frontierele sale. 
Iulian Tudor
26 iul. 2015, 18:01
Rusia ia atitudine faţă de expansiunea

Difuzat duminică pe site-ul de internet al Kremlinului, acest document este făcut public la câteva luni după anunțarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reacție deja la întărirea capacităților Alianței Atlantice în Europa centrală, în contextul unor tensiuni inedite, de la sfârșitul Războiului Rece, între Moscova și Occident pe fondul crizei ucrainene.

Noua „doctrină maritimă”, un document de 46 de pagini, califică ca „inadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Alianței către frontierele Rusiei”, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev: Rusia nu se consideră responsabilă pentru conflictul din Ucraina

Textul stabilește în special obiectivul de „dezvoltare a infrastructurilor” Flotei Mării Negre în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Mării Negre, documentul prevede „reconstituirea accelerată și completă a pozițiilor strategice ale Rusiei, susținerea păcii și stabilității”.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat că „accentul este pus pe Atlantic și Arctica”. „Atenția noastră dată Atlanticului este justificată de extinderea NATO către Est”, a declarat Rogozin, citat de agențiile de presă ruse.

Referitor la zona Atlanticului, noua doctrină vizează „garantarea unei prezențe militare navale suficiente a Rusiei în regiune”. Același scop este urmărit și pentru Mediterana, cu o desfășurare „permanentă”.

Pentru Arctica, unde autoritățile ruse mizează pe producția de hidrocarburi, Moscova are în vedere „reducerea amenințărilor la securitatea națională și garantarea stabilității strategice”. Documentul prevede „desfășurarea de forțe ale Flotei Nordului”.

„Aceste schimbări arată că Rusia acordă o atenție specială întăririi potențialului său naval în Arctica și Atlantic pentru a contracara (prezența) NATO„, a comentat expertul militar Alexandr Golț la postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), potrivit AFP. Dar, „fără întărirea decisivă a capacităților Flotei, toate acestea nu au sens”, a adăugat el.

Citeşte şi Rusia aplică principiul RECIPROCITĂŢII la prelungirea sancţiunilor europene

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat duminică o serie de anexe la Doctrina maritimă. Amendamentele la Doctrina navală a Rusiei au devenit necesare din cauza extinderii NATO spre Est şi în contextul unificării Crimeei cu Rusia”, a explicat Dmitri Rogozin, potrivit site-ului agenţiei TASS.

Erau necesare schimbări în contextul modificării situaţiei politice internaţionale şi al consolidării rolului Rusiei de mare putere navală„, a subliniat Rogozin.

Se pune un accent special pe zonele atlantică şi arctică. Suntem atenţi la zona Oceanului Atlantic, în contextul extinderii NATO spre Est şi construirii infrastructurii militare în apropierea frontierelor ruse„, a explicat Rogozin.

Al doilea element luat în considerare este cel al unificării Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia. În al treilea rând, există intenţia de a relua prezenţa flotei ruse în Marea Mediterană„, a insistat Rogozin.

Vladimir Putin a participat duminică la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Forţelor Navale ruse, în regiunea rusă Kaliningrad.

NATO, care acuză Moscova de trimiterea de soldați în estul separatist al Ucrainei, a decis în februarie să-și consolideze apărarea pe flancul său estic, prin crearea unei noi forțe de reacție rapidă de 5.000 de militari și a șase centre de comandă și control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei