Rusia ia atitudine faţă de expansiunea „inadmisibilă” a NATO. Cum şi-a schimbat doctrina militară

Întărirea pozițiilor strategice ale forțelor maritime ruse în Marea Neagră, precum și menținerea unei prezențe în Atlantic și în Mediterana figurează printre principalele orientări ale noii "doctrine maritime" a Rusiei, actualizată pentru a ține cont de expansiunea "inadmisibilă" a NATO la frontierele sale. 
Iulian Tudor
26 iul. 2015, 18:01
Rusia ia atitudine faţă de expansiunea

Difuzat duminică pe site-ul de internet al Kremlinului, acest document este făcut public la câteva luni după anunțarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reacție deja la întărirea capacităților Alianței Atlantice în Europa centrală, în contextul unor tensiuni inedite, de la sfârșitul Războiului Rece, între Moscova și Occident pe fondul crizei ucrainene.

Noua „doctrină maritimă”, un document de 46 de pagini, califică ca „inadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Alianței către frontierele Rusiei”, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev: Rusia nu se consideră responsabilă pentru conflictul din Ucraina

Textul stabilește în special obiectivul de „dezvoltare a infrastructurilor” Flotei Mării Negre în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Mării Negre, documentul prevede „reconstituirea accelerată și completă a pozițiilor strategice ale Rusiei, susținerea păcii și stabilității”.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat că „accentul este pus pe Atlantic și Arctica”. „Atenția noastră dată Atlanticului este justificată de extinderea NATO către Est”, a declarat Rogozin, citat de agențiile de presă ruse.

Referitor la zona Atlanticului, noua doctrină vizează „garantarea unei prezențe militare navale suficiente a Rusiei în regiune”. Același scop este urmărit și pentru Mediterana, cu o desfășurare „permanentă”.

Pentru Arctica, unde autoritățile ruse mizează pe producția de hidrocarburi, Moscova are în vedere „reducerea amenințărilor la securitatea națională și garantarea stabilității strategice”. Documentul prevede „desfășurarea de forțe ale Flotei Nordului”.

„Aceste schimbări arată că Rusia acordă o atenție specială întăririi potențialului său naval în Arctica și Atlantic pentru a contracara (prezența) NATO„, a comentat expertul militar Alexandr Golț la postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), potrivit AFP. Dar, „fără întărirea decisivă a capacităților Flotei, toate acestea nu au sens”, a adăugat el.

Citeşte şi Rusia aplică principiul RECIPROCITĂŢII la prelungirea sancţiunilor europene

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat duminică o serie de anexe la Doctrina maritimă. Amendamentele la Doctrina navală a Rusiei au devenit necesare din cauza extinderii NATO spre Est şi în contextul unificării Crimeei cu Rusia”, a explicat Dmitri Rogozin, potrivit site-ului agenţiei TASS.

Erau necesare schimbări în contextul modificării situaţiei politice internaţionale şi al consolidării rolului Rusiei de mare putere navală„, a subliniat Rogozin.

Se pune un accent special pe zonele atlantică şi arctică. Suntem atenţi la zona Oceanului Atlantic, în contextul extinderii NATO spre Est şi construirii infrastructurii militare în apropierea frontierelor ruse„, a explicat Rogozin.

Al doilea element luat în considerare este cel al unificării Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia. În al treilea rând, există intenţia de a relua prezenţa flotei ruse în Marea Mediterană„, a insistat Rogozin.

Vladimir Putin a participat duminică la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Forţelor Navale ruse, în regiunea rusă Kaliningrad.

NATO, care acuză Moscova de trimiterea de soldați în estul separatist al Ucrainei, a decis în februarie să-și consolideze apărarea pe flancul său estic, prin crearea unei noi forțe de reacție rapidă de 5.000 de militari și a șase centre de comandă și control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'