Rusia ia măsuri. Restricția va fi valabilă până în octombrie. Ucraina acuză că i se încalcă „drepturile suverane”.
„Din 24 aprilie orele 21:00 până pe 31 octombrie 21:00 trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei Ruse pentru navele militare şi alte nave oficiale străine va fi suspendată”, a anunţat Direcţia pentru navigaţie a Ministerului rus al Apărării, potrivit RIA Novosti.
Restricția vizează trei zone: extremitatea vestică a Crimeei, cea de la sud de Sevastopol până la Hurzuf şi un „dreptunghi” din largul peninsulei Kerci, lângă parcul natural Opukski.
Această din urmă zonă este cea mai controversată, pentru că este în apropiere de strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră cu Marea Azov şi care este una de importanţă crucială pentru exporturile de cereale sau de oţel produse în Ucraina. În zonă au avut loc ciocniri au avut loc ciocniri în trecut, cum s-a întâmplat în 2018, când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene. Kievul şi Occidentul au acuzat atunci Rusia că împiedică deliberat navigaţia navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci, Moscova revendicând controlul asupra ei în urma anexării Peninsulei Crimeea.
Ministerul ucrainean de Externe a criticat restricţiile de navigaţie decise de Rusia, denunţând încă de joi, înainte ca zonele vizate să fie cunoscute, „o uzurpare a drepturilor suverane ale Ucrainei”.
În virtutea Convenţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, „Rusia nu trebuie nici să împiedice, nici să jeneze transportul prin strâmtoare în direcţia porturilor de la Marea Azov”, a subliniat MAE ucrainean.
Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli (motiv de război), pentru a încerca să justifice o operaţiune armată, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.
Rusia a comasat efective militare importante în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi a lansat manevre maritime în Marea Neagră.
De altfel, un convoi militar a fost filmat pe autostrada care leagă Rusia de Crimeea. Autostrada leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală prin podul Kerch, care a fost construit în urma anexării ilegale a Moscovei a Crimeii în 2014. Conform martorilor oculari RFE/RL, convoiul filmat includea vehicule de luptă cu mai multe sisteme de lansare a rachetelor, împreună cu camioane pentru transportul de personal și echipament militar.
Citeşte şi: Rusia ameninţă în mod deschis Ucraina cu distrugerea, acuză şeful diplomaţiei ucrainene