„Avem o calitate mai bună și prețuri mai mici”, spune Ivan Şarkov, reprezentant al Direcției Principale a Serviciului Federal al Penitenciarelor pentru Regiunea Sverdlovsk. „Coloniile ar putea foarte bine să ia locul IKEA. Dacă comparaţi mobilierul, avem o calitate mai bună şi preţuri mai mici”, a mai afirmat el.
De remarcat că IKEA însăși a fost în centrul unui scandal în urmă cu zece ani. La acea vreme, televiziunea germană a lansat un film de investigație despre modul în care în anii 1970 și 1980 gigantul suedez al mobilierului, care a intrat pe piața din Republica Democrată Germană, a folosit în mod activ munca deținuților politici. Foștii prizonieri ai Stasi au povestit cum au fost forţaţi să facă scaune de birou, sertare, mânere de uși și multe altele.
„Era un secret deschis. Eu și colegii mei de celulă știam foarte bine că suntem forțați să lucrăm pentru IKEA. Numele acestei companii a fost scris pe ambalajul produselor noastre. Iar gardienii închisorii nu ne-au ascuns nimic. Mă bucur că în sfârșit putem vorbi despre asta în mod deschis„, spunea atunci Alexander Arnold, în vârstă de 51 de ani, care în tinerețe a fost condamnat la 11 luni de închisoare „pentru răspândirea propagandei anticomuniste” sub formă de lucrări ale lui Bertold Brecht și Hermann Hesse.
Statele Unite ale Americii dețin recordul mondial pentru numărul de prizonieri (mai mult de două milioane de oameni). Munca în închisoare a făcut parte din economia americană cel puțin de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Iar în anii 1930, pe fundalul Marii Depresiuni, a fost creată și încă funcționează corporația de stat UNICOR .(Federal Prison Industries), care angajează aproximativ 17.000 de deținuți din închisorile federale din întreaga țară. ceștia sunt implicați într-o varietate de domenii – de la meșteșuguri și agricultură la proiectare pe computer și modelare 3D. În penitenciarele regionale, contractele pot fi încheiate fără intermediari. Astfel, Hickman’s, al patrulea producător de ouă de găina din Statele Unite, angajează în mod deschis condamnaţi.
Clienții Federal Prison Industries sunt multe mărci de renume mondial – Microsoft, Pfizer, Starbucks, Victoria’s Secret. Nu este surprinzător faptul că UNICOR câștigă până la un miliard și jumătate de dolari pe an, justificându-și astfel pe deplin porecla neoficială – „complexul penitenciar-industrial”.
Citeşte şi Angajată a restaurantului Ikea din Bucureşti, înţepată de un scorpion