În total, 10.407 cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în Rusia, dintre care aproape jumătate, 4.124, numai la Moscova – un record care nu s-a mai înregistrat în capitală din luna ianuarie şi de la sfârşitul celui de-al doilea val al pandemiei. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a avertizat că situaţia se înrăutăţeşte în capitală, principalul focar epidemiologic rus de la începutul crizei sanitare.
Capitala Rusiei urmează să redeschidă în zilele următoare spitale de campanie, pentru a primi pacienţi cu coronavirus, a mai anunţat Sobianin, citat de The Moscow Times. „Din nefericire, situaţia rămâne dificilă. Vedem boala aprinzându-se de la o zi la alta„, a declarat primarul Moscovei, care dă însă asigurări că „nu intenţionează să ordone o carantină”. El anunţă, în schimb, o consolidare a controalelor în vederea impunerii purtării măştii de protecţie în locuri publice, mai ales în mijloace de transport în comun, în contextul în care numeroşi moscoviţi nu respectă de luni de zile această obligaţie.
Sankt Petesburg, al doilea cel mai important oraş rusesc, care găzduieşte începând de la 12 iunie patru meciuri în cadrul Campionatului European de Fotbal, a recunoscut, la rândul său, că se confruntă cu o creştere a numărului contaminărilor.
Pe frontul vaccinării, preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, pe ruşi să se vaccineze cât mai rapid. Liderul de la Kremlin are ambiţia atingerii unei imunităţi colective în toamna lui 2021, în vederea evitării unui nou val al pandemiei. Totuşi, un sondaj realizat de către Institutul Levada în luna aprilie, arată că 62% dintre persoanele intervievate nu sunt pregătite să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid Sputnik V. De altfel, doar 18 milioane de ruşi, adică 12% din populaţie, s-au vaccinat până în prezent cu cel puţin o doză de vaccin anticovid.