Tradiţia armistiţiului care interzicea desfăşurarea războaielor pe durata Jocurilor Olimpice a fost reînviată prin Rezoluţia Naţiunilor Unite 48/11 din 25 octombrie 1993 şi prin Declaraţia Mileniului a Naţiunilor Unite. În 1980, SUA şi alte 66 de state au boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova pentru că Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul din 1979.
Federaţia Rusă a încălcat armistiţiul olimpic de două ori – prima oară în 2008 când a atacat Georgia pe durata Jocurilor Olimpice de la Beijing, a doua oară când a anexat Crimeea pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci în 2014.
Vladimir Putin a încălcat armistiţiul olimpic în 2008 şi în 2014 Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing s-au desfăşurat între zilele 8 şi 24 august. Rusia a atacat Georgia între zilele 1 şi 12 august, anexându-i teritoriile Oseţia de Sud şi Abhazia.
În 2014, chiar pe durata Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci (7-23 februarie), Rusia a încălcat din nou armistiţiul olimpic după ce a iniţiat procesul de anexare a Crimeii, teritoriu ce aparţinea Ucrainei.
În prezent, Rusia are peste 100.000 soldaţi mobilizaţi la graniţa cu Ucraina. Oficialii ucraineni şi NATO susţin că trupele ruse pot ataca Ucraina în orice moment, chiar şi pe durata Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Jocurile Olimpice găzduite de Beijing sunt afectate de boicotul oficialilor americani care refuză să participe la ceremonie din cauza că China încalcă drepturile omului.
Război iminent în Ucraina. SUA îşi evacuează ambasada de la Kiev
Din anul 776 î.Hr., oraşele-state greceşti participau la Jocurile Olimpice desfăşurate odată la patru ani în oraşul Olimpia, regiunea Elis. Atunci era impusă “Ekecheiria” – armistiţiul sacru, informează Comitetul Jocurilor Olimpice. În mitologia greacă, Ekecheiria sau Ekekheiria era spiritul şi personificarea armistiţiului, relatează Mediafax.ro.