Gazprom a anunţat luni dimineaţă pe reţeaua Twitter că termenul limită pentru plata facturii la gaze dat Ucrainei a expirat şi că nu va exista nicio prelungire.
„Această decizie a fost luată din cauza neplăţii datoriilor Naftogaz Ucraina. Datoriile companiei la Gazprom au ajuns la 4,5 miliarde de dolari, dintre care 1.451 miliarde de dolari pentru noiembrie şi decembrie 2013, şi 3,007 miliarde de dolari pentru perioada aprilie-mai 2014”, a anunţat Gazprom, potrivit rt.com.
Update 09:33: Este pentru a treia oară când Rusia este nevoită să închidă robinetul de gaze pentru Ucraina. Kievul are datorii uriaşe faţă de Moscova, iar în iernile din anii 2006 şi 2009 acumulase, de asemenea, datorii la factura de gaze.
Rusia a anunţat duminică noaptea că întrerupe livrarea de gaze Ucrainei după eşecul negocierilor. „Nu am ajuns la niciun acord şi este puţin probabil să ne întâlnim din nou, suntem deja în avion” pentru a ne întoarce la Moscova, a declarat la telefon Serghei Kuprianov.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a declarat luni că este „convinsă” că un acord privind aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale din Rusia este posibil în continuare, în pofida eşecului înregistrat duminică seară în negocierile de la Kiev, transmite AFP.
Ce înseamnă oprirea gazului rus pentru Europa
Oprirea furnizării de gaz natural Ucrainei de către Rusia nu îi afectează numai pe ucraineni, ci şi alte ţări de pe continentul european. Moscova i-a făcut o ofertă de discount şi chiar de recalculare a datoriei pe care Kievul o acumulase începând din luna aprilie, dar autorităţile ucrainene au refuzat atunci, spunând că sunt nemulţumite de aceasta. Gazpromul s-a simţit ofensat şi a afirmat că poziţia Ucrainei faţă de oferta sa este „o formă de şantaj”, potrivit rt.com.
După ultima rundă de negocieri între Kiev şi Moscova, cu mediere europeană, ce a avut loc duminică, până noaptea târziu şi care a eşuat, Gazpromul a anunţat că preţul final oferit este de 385 de dolari la 1000 de metri cubi de gaz, dar Ucraina a refuzat din nou.
Disputa privind preţul gazului rusesc dintre cei doi vecini s-a intensificat după răsturnarea de la putere a regimului fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, urmată de violenţe fără precedent. Atunci, preţul gazului rusesc a „sărit” de la 268,5 dolari pe mia de metri cubi, la 485 de dolari.
Europa importă o treime din gazul rusesc pentru necesarul său de gaz natural, iar aproximativ o jumătate din acesta este furnizat prin intermediul Ucrainei. În 2012, potrivit datelro statistice, peste 84 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc au ajuns în Europa prin Ucraina.