Rusia interzice utilizarea și minarea de criptomonede. Bitcoin ar putea să se prăbușească sub 40.000 de dolari, pentru că Rusia a propus interdicția privind utilizarea și mineritul criptomonedelor pe teritoriul rus.
Banca centrală rusă susține că moneda digitală reprezintă un risc pentru „stabilitatea financiară și suveranitatea politicii monetare„, mai scrie sursa citată.
Rusia s-a arătat împotriva criptomonedelor, argumentând că acestea ar putea fi folosite în spălarea de bani sau pentru finanțarea terorismului. Totuși, a oferit monedelor virtuale statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.
Citeşte şi: Rusia cere ca trupele NATO să părăsească România şi Bulgaria. Şedinţă de urgenţă la Cotroceni
Într-un raport publicat joi, banca centrală a spus că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea ar funcționa precum o piramidă financiară, avertizând asupra potențialelor bule de pe piață care ar amenința stabilitatea financiară și cetățenii.
„Cea mai bună soluție este introducerea unei interdicții privind mineritul de criptomonede în Rusia„, se arată în raport.
Potrivit instituției financiare din Rusia, ar trebui introdusă răspunderea pentru încălcarea interdicției legale privind utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri, lucrări și servicii vândute și cumpărate de persoane juridice rezidente și persoane fizice.
În plus, susține banca centrală a Rusiei, este necesar să se stabilească o interdicție privind organizarea emiterii, eliberării, organizării circulației criptomonedelor în Rusia și stabilirea răspunderii pentru încălcarea acestei reguli.
„Ar trebui dezvoltate mecanisme de identificare a tranzacțiilor și a persoanelor care le efectuează după introducerea interdicției.
Ar trebui dezvoltate mecanisme de blocare a operațiunilor care vizează cumpărarea sau vânzarea de criptomonede. Ar trebui identificat un organism autorizat, care să implementeze măsuri în acest sens”, notează Banca Centrală.
Ether se tranzacţiona la 2.860 dolari, după ce a scăzut până la 2.809,51 dolari în ultimele 24 de ore, potrivit CoinDesk.
Scăderile înregistrate de criptomonede urmează pierderilor de pe Wall Street de joi. Nasdaq a scăzut cu aproape 5% în această săptămână, iar S&P 500 se află la a treia săptămână consecutivă de pierderi.
În condiţiile în care randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani a crescut vertiginos la începutul acestei săptămâni, creşterea ratelor a determinat investitorii să renunţe la poziţiile lor în active riscante.
Un argument comun de investiţie pentru bitcoin este acela că serveşte drept acoperire împotriva creşterii inflaţiei ca urmare a stimulentelor guvernamentale, dar analiştii spun că riscul este că o Rezerva Federală mai dură ar putea diminua bitcoin.
Bitcoin a scăzut brusc din noiembrie, prăbuşindu-se cu peste 40% de la un maxim de peste 67.500 de dolari în 2021.
Unii experţi avertizează că piaţa cripto ar putea să se îndrepte în curând spre un declin, afectată de controlul sporit al reglementărilor şi fluctuaţiile intense ale preţurilor.
Bitcoin ar putea să se prăbuşească sub 40.000 de dolari, pentru că banca centrală a Rusiei a propus o interdicţie privind utilizarea şi mineritul criptomonedelor pe teritoriul rus, susţinând că moneda digitală reprezintă un risc pentru „stabilitatea financiară şi suveranitatea politicii monetare„.