Rusia îşi arată din nou forţa. Exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars, considerate „arme invincibile”

Rusia a început exerciţii cu sistemul său de rachete balistice intercontinentale Yars şi cu câteva mii de soldaţi, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, în ceea ce pare a fi o nouă încercare a Moscovei de a-şi arăta puterea nucleară, relatează Reuters.
Filip Stan
29 mart. 2023, 11:57
Rusia îşi arată din nou forţa. Exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars, considerate

Preşedintele Vladimir Putin vrea ca sistemul de rachete Yars, care a înlocuit sistemul Topol, să devină parte a „armelor invincibile” ale Rusiei şi pilonul principal al componentei terestre a arsenalului său nuclear.

„În total, peste 3.000 de militari şi aproape 300 de echipamente sunt implicaţi în aceste exerciţii”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe serviciul de mesagerie Telegram.

În exerciţii sunt implicate centrul de control de la Omsk al forţelor pentru rachete strategice şi personalul şi comandamentul bazei de la Novosobirsk unde se află sistemele Yars.

În timpul exerciţiilor, sistemele mobile Yars vor efectua manevre în trei regiuni ruseşti, a precizat ministerul, fără a identifica regiunile.

De asemenea, exerciţiile vor verifica şi o serie de măsuri de camuflare, precum şi de contracarare a mijloacelor moderne de recunoaştere aeriană, în cooperare cu formaţiuni şi unităţi ale Districtului Militar Central şi ale Forţelor Aerospaţiale, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Citeşte şi: Zelenski îi curtează aliaţii lui Putin. Preşedintele Ucrainean l-a invitat pe omologul chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina

Există puţine caracteristici tactice şi tehnice confirmate ale sistemelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, care ar avea o rază de acţiune operaţională de 12.000 km, menţionează Reuters. Potrivit bloggerilor militari, sistemele sunt capabile să transporte mai multe focoase nucleare care pot fi orientate în mod independent către ţintă şi pot fi montate pe un camion sau desfăşurate în silozuri.

De la lansarea invaziei în Ucraina în februarie anul trecut, Rusia a efectuat numeroase exerciţii militare pe cont propriu sau cu alte ţări, precum China sau Africa de Sud. De asemenea, a intensificat antrenamentele militare cu Belarusul, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, desfăşurând o serie de exerciţii multilaterale în cursul anului trecut.

Belarusul a declarat că decizia de a găzdui arme nucleare tactice ruseşti, anunţată recent, a fost un răspuns la sancţiunile occidentale şi la ceea ce susţine că ar fi o consolidare militară din partea statelor membre NATO în apropierea graniţelor sale. Preşedintele american Joe Biden s-a declarat îngrijorat de această decizie, deşi Statele Unite spun că nu au văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

Citeşte şi: Ucraina anunţă condiţiile negocierilor: Cum se va opri războiul şi care e condiţia PACII cu Putin

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!