Rusia îşi întăreşte arsenalul şi prezenţa militară în Siria

După mai bine de un an de la începerea intervenției sale militare, Rusia continuă să-și întărească prezența militară și arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în pofida criticilor Occidentului.
Iulian Tudor
07 oct. 2016, 05:49
Rusia îşi întăreşte arsenalul şi prezenţa militară în Siria

În martie, Vladimir Putin anunțase retragerea unei părți a contingentului său, dar armele și navele de război continuă să sosească, într-un moment în care reglementarea politică a conflictului este într-un impas, iar dezangajarea americană lasă câmp liber Rusiei.

În prezent, în Siria sunt desfășurați circa 4.300 de militari ruși. Piloți de vânătoare, artileriști, comandouri ale marinei, dar și simpli bucătari sunt amplasați în marea lor majoritate la baza aeriană de la Hmeimim, în apropiere de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.
‘Consilieri’ militari ruși au ajutat, de asemenea, pe teren armata siriană să manevreze piesele de artilerie în mai multe localități, informează Agerpres.

De la declanșarea intervenției, în 30 septembrie 2015, în Siria au decedat peste 20 de militari ruși. Dar presa rusă independentă a informat despre prezența unor mercenari ruși și despre pierderile din rândurile lor, în special în cursul recuceririi orașului antic Palmira de către forțele siriene susținute de aviația rusă.

Contracte pe termen scurt pentru operaţiuni antiteroriste

Recent, Ministerul Apărării a elaborat o schiță de proiect de lege care să permită pentru prima oară încheierea contractelor ‘pe termen scurt’ pentru militarii angajați în operațiuni ‘împotriva teroriștilor în afara Rusiei’. De fapt, aceste contracte — de la șase luni la un an — vor facilita trimiterea în Siria a soldaților din forțele speciale rezerviști, reactivați pentru o perioadă scurtă.

Aviația rusă este principala armă a intervenției ruse. Obiect de mândrie pentru ruși, care și-au celebrat piloții ‘eroi’ ai campaniei în Siria, ea este simbolul distrugerii și groazei pentru civilii sirieni afectați, potrivit occidentalilor și opoziției siriene, de bombele lansate de avioanele rusești și siriene, în special la Alep, potrivit Agerpres.

Circa 50 de avioane fuseseră desfășurate la baza din Hmeimim înainte de se anunța în martie retragerea unei părți a contingentului rus. Săptămâna trecută, cotidianul Izvestia relatase sosirea unui grup de Su-25, avioane de atac utilizate pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Armament de ultimă generaţie

În 12 luni, la baza de la Hmeimin au sosit bombardiere și avioane de atac la sol Su-24, Su-25, Su-30 și avioane de vânătoare de generația a IV-a Su-35, ultimul tip creat în uzinele rusești. Armata rusă a recurs, de asemenea, la zeci de elicoptere de luptă, în principal Mi-24 de atac și Mi-8.

Ea mai poate recurge și la bombardiere Tu-22 care decolează din Rusia pentru lovituri în Siria. Iar ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a exprimat joi satisfacția că bombardiere Tu-160 au lansat din teritoriul rus rachete de croazieră X-101 cu rază de acțiune de 4.500 km, potrivit Agerpres.

Pentru a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia a desfășurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata a desfășurat și mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir și Tor M1).

Citeşte şi Rusia va declanşa AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Moscova vorbeşte de un „conflict militar direct” cu SUA

Iar atunci când relațiile cu Washington-ul s-au tensionat după decizia administrației americane de a întrerupe negocierile pentru instaurarea unei încetări a focului în Siria, Kremlinul a ordonat desfășurarea bateriilor de apărare antiaeriană S-300 pentru a completa protecția dispozitivului său de la Tartus, unde dispune de instalații portuare.

Cu sistemele sale S-300 și S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Această măsură, coerentă din punct de vedere militar, suscită totuși neliniște la Washington. Rebelii și jihadiștii nedispunând de avioane, sistemele S-300 și S-400 sunt poziționate de fapt pentru a riposta prezenței în aer a avioanelor coaliției conduse de SUA și navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

Citeşte şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă, vineri, la cererea Rusiei

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konașenkov, a avertizat joi, de altfel, ‘strategii americani’: raza de acțiune a rachetelor S-300 și S-400 le permite să atingă „orice aeronavă neidentificată”, informează Agerpres.

Trei corvete dotate cu rachete de croazieră se vor alătura flotilei ruse în zonă. Una dintre ele, Miraj, este echipată cu rachete antinavale. Iar în săptămânile următoare, unicul portavion al Marinei ruse, Amiral Kuznețov, va fi de asemenea la fața locului cu forța sa de lovire constituită din zeci de avioane ambarcate.

De altfel, submarine au fost utilizate în timpul acestor 12 luni pentru a lovi ‘ținte teroriste’ în Siria, dar Ministerul Apărării nu a mai comunicat nimic recent despre eventuala lor prezență în zonă.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Mașina românească despre care se spune că a fost copiată de Mercedes. Nu era performantă, dar mulți se lăudau cu ea
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Românii care rămân fără un sfert din pensie. Legea se schimbă, dispare grupa I de muncă pentru acest domeniu
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Alain Delon – o carieră legendară și un rămas bun emoționant
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...