Rusia a declarat, marţi, că unele forţe desfăşurate la frontiera cu Ucraina încep să se întoarcă la bazele lor, după ce numărul tot mai mare soldaţi plasaţi la graniţa cu Ucraina a stârnit temeri legate de o invazie iminentă în ultimele săptămâni, relatează AFP.
„Unităţile din regiunile militare din sud şi vest se vor întoarce astăzi în garnizoane, pe cale feroviară şi rutieră, după ce şi-au dus la îndeplinire sarcinile”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova. Declaraţiile oferite de agenţiile de presă ruse vin înaintea unei întâlniri programate între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin menite să calmeze tensiunile legate de criza din Ucraina.
Tensiunile au fost exacerbate de exerciţiile militare ruseşti de la graniţele cu Ucraina şi Belarus, unde Statele Unite au declarat că aproximativ 30.000 de militari participă la exerciţii care se vor desfăşura până pe 20 februarie.
După o întâlnire cu preşedintele rus la începutul acestei săptămâni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că unele dintre exerciţiile militare ruse se vor încheia în curând.
Ministrul ungar al Apărării a declarat că a vorbit cu omologul său din Belarus şi a primit asigurări că nu există nicio ameninţare la adresa Kievului din partea Belarusului.
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a declarat, marţi, că responsabilitatea de a detensiona conflictul din Ucraina revine Rusiei. Şefa diplomaţiei germane a solicitat Moscovei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, informează AFP.
Criza din Ucraina: Războiul cu Rusia ar putea fi evitat
Cancelarul german Olaf Scholz urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin în cursul zilei de marţi, pentru a discuta pe tema crizei ucrainene.
„Situaţia este deosebit de periculoasă şi poate escalada în orice moment”, a declarat ministrul de Externe german Annalena Baerbock, într-un comunicat, înaintea discuţiilor de la Moscova dintre cei doi lideri.
„Responsabilitatea pentru detensionare aparţine în mod clar Rusiei şi Moscova trebuie să îşi retragă trupele”, a continuat ea.
„UE şi NATO sunt unite în jurul Ucrainei. (…) Trebuie să folosim toate oportunităţile de dialog pentru a ajunge la o soluţie paşnică”. a adăugat Baerbock.
Liderii occidentali consideră că trupele ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece. În acest sens, statele occidentale au pregătit un pachet de sancţiuni economice drept răspuns la orice atac al Rusiei asupra Ucrainei.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi consilierii săi au afirmat în repetate rânduri că situaţia actuală este rezultatul ignorării de către Statele Unite şi Europai de Vest a preocupărilor legitime de securitate ale Kremlinului.