Rusia loveşte alimentar Europa! Moscova a oprit exportul de cereale

SUA şi Marea Britanie au decis să nu mai importe petrolo şi gaze din Rusia, iar UE şi-a diminuat cererea. În replică, Rusia a sistat exportul de cereale, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţurilor la alimentele de bază.
Alina Costache
09 mart. 2022, 17:49
Rusia loveşte alimentar Europa! Moscova a oprit exportul de cereale

Rusia trebuie să acorde prioritate livrărilor de cereale către brutăriile interne în defavoarea pieţelor de export, a afirmat miercuri premierul Mikhail Mishustin, care a prezentat noi măsuri pentru sprijinirea economiei ruse, afectată de sancţiunile impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters.

Războiul se apropie de graniţele României. Alertă la Odesa, ar putea fi atacată şi din Transnistria

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase. Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.

Conflictul militar ameninţă producţia globală de cereale şi exporturile de îngrăşăminte şi uleiuri comestibile, astfel încât preţurile materiilor prime înregistrează creşteri record.

„Este important să păstrăm în echilibru piaţa alimentară şi monitorizăm cu atenţie preţurile pentru bunurile esenţiale, cum ar fi alimentele, inclusiv pâinea. Există cerere ridicată de export pentru cerealele ruseşti, iar preţurile sunt în creştere. În primul rând trebuie să asigurăm materia primă pentru industria internă de panificaţie”, a declarat Mishustin la o reuniune guvernamentală.

Ministrul Agriculturii îi linişteşte pe români: Piaţa agroalimentară nu a suferit perturbări semnificative în urma evenimentelor din Ucraina
Acesta nu a precizat dacă Rusia va încerca să limiteze exporturile de cereale, o măsură care probabil ar adânci criza alimentară globală şi ar majora şi mai mult preţurile, însă campania de însămânţare de primăvară care abia a început trebuie să continue „fără întreruperi”, a spus el.

Guvernul va acorda fermierilor împrumuturi pe termen scurt cu rate preferenţiale, în valoare de peste 160 de miliarde de ruble, „pentru cultivarea pământului, pe fondul creşterii cererii de alimente pe plan mondial”, a anunţat premierul rus.

Achim Irimescu: Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de tone de hrană

Comisia Europeană susţine că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE).

„A fost astăzi o reuniune a grupului privind planul de contingenţă în situaţii de criză. Comisia a venit luni şi ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie care, sigur, implică şi producţia de îngrăşăminte care este mare consumatoare de energie şi mai ales de gaz. Ucraina şi Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt şi foarte mari producători de îngrăşăminte şi de aici dificultăţi suplimentare pentru producătorii europeni”, a declarat Irimescu.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere şi utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 de milioane de euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.

„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârşit o intervenţie pe această piaţă. Anterior, au fost mari discuţii în Consiliu şi în Comitetul Special Agricol, pentru că însuşi comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderenţă la producătorii mari din Europa de Vest şi nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantităţi mari de carne de pe piaţă. O altă soluţie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piaţă care vizează măsuri împotriva perturbării pieţei şi se au în vedere soluţii de finanţare din fonduri necheltuite din bugetul european. O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă şi fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari şanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt şi atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului şi Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piaţa porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susţinut oficialul român.

Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!