Rusia trebuie să acorde prioritate livrărilor de cereale către brutăriile interne în defavoarea pieţelor de export, a afirmat miercuri premierul Mikhail Mishustin, care a prezentat noi măsuri pentru sprijinirea economiei ruse, afectată de sancţiunile impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters.
Războiul se apropie de graniţele României. Alertă la Odesa, ar putea fi atacată şi din Transnistria
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase. Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.
Conflictul militar ameninţă producţia globală de cereale şi exporturile de îngrăşăminte şi uleiuri comestibile, astfel încât preţurile materiilor prime înregistrează creşteri record.
„Este important să păstrăm în echilibru piaţa alimentară şi monitorizăm cu atenţie preţurile pentru bunurile esenţiale, cum ar fi alimentele, inclusiv pâinea. Există cerere ridicată de export pentru cerealele ruseşti, iar preţurile sunt în creştere. În primul rând trebuie să asigurăm materia primă pentru industria internă de panificaţie”, a declarat Mishustin la o reuniune guvernamentală.
Ministrul Agriculturii îi linişteşte pe români: Piaţa agroalimentară nu a suferit perturbări semnificative în urma evenimentelor din Ucraina
Acesta nu a precizat dacă Rusia va încerca să limiteze exporturile de cereale, o măsură care probabil ar adânci criza alimentară globală şi ar majora şi mai mult preţurile, însă campania de însămânţare de primăvară care abia a început trebuie să continue „fără întreruperi”, a spus el.
Guvernul va acorda fermierilor împrumuturi pe termen scurt cu rate preferenţiale, în valoare de peste 160 de miliarde de ruble, „pentru cultivarea pământului, pe fondul creşterii cererii de alimente pe plan mondial”, a anunţat premierul rus.
Achim Irimescu: Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de tone de hrană
Comisia Europeană susţine că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE).
„A fost astăzi o reuniune a grupului privind planul de contingenţă în situaţii de criză. Comisia a venit luni şi ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie care, sigur, implică şi producţia de îngrăşăminte care este mare consumatoare de energie şi mai ales de gaz. Ucraina şi Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt şi foarte mari producători de îngrăşăminte şi de aici dificultăţi suplimentare pentru producătorii europeni”, a declarat Irimescu.
Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere şi utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 de milioane de euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.
„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârşit o intervenţie pe această piaţă. Anterior, au fost mari discuţii în Consiliu şi în Comitetul Special Agricol, pentru că însuşi comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderenţă la producătorii mari din Europa de Vest şi nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantităţi mari de carne de pe piaţă. O altă soluţie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piaţă care vizează măsuri împotriva perturbării pieţei şi se au în vedere soluţii de finanţare din fonduri necheltuite din bugetul european. O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă şi fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari şanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt şi atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului şi Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piaţa porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susţinut oficialul român.
Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”.