„Dat fiind că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile, nu îndeplineşte acordurile privind rabatul semnat drept clauză adiţională la contract, Gazprom a decis să nu mai prelungească rabatul, iar acest lucru se va întâmpla de luna viitoare”, a declarat Miller, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev.
El a sugerat, de asemenea, ca Rusia să acorde Kievului, între două şi trei miliarde de dolari pentru reglarea datoriei privind gazele.
„Bineînţeles, valoarea datoriei este importantă. Pentru Gazprom, varianta cea mai simplă şi eficientă ar fi să acorde Ucrainei un credit de 2-3 miliarde de dolari pentru reglarea datoriei şi pentru plata livrărilor de gaze actuale”, a declarat el.
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunțat luni seară convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare a șefilor de stat și de guvern din UE pentru discutarea situației din Ucraina. Șefii de stat și de guvern din statele membre UE vor discuta ultimele evoluții din Ucraina și despre modalitățile în care situația poate fi detensionată, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.
Reuniți de urgență la Bruxelles, miniștrii de externe din UE au căzut de acord să ia în considerare adoptarea de sancțiuni contra Rusiei dacă aceasta nu acționează pentru revenirea la normal a situației din Crimeea. Ei au transmis mesajul că acțiunea armată a Federației Ruse reprezintă o violare clară a suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei, dar și o încălcare a dreptului internațional și a mai multor acorduri bilaterale încheiate anterior între Ucraina și Federația Rusă.