„Cât timp va putea Rusia să poarte războiul va depinde şi de sprijinul faţă de armata rusă al unor state precum Iran, Coreea de Nord. Dar dacă priviţi la ce are Rusia astăzi, adică rezerve strategice, echipamente, muniţii, armament, ea îl poate duce la intensitatea actuală doi ani”, a estimat în faţa presei responsabilul lituanian.
Tot potrivit serviciilor secrete din Lituania, sisteme informatice ale acestei ţări au fost ţinta unor tentative de intruziune efectuate de hackeri cu legături cu Rusia şi China.
Aceleaşi servicii mai susţin că Rusia îşi va prioritiza eforturile pentru reconstruirea rapidă a capabilităţilor sale militare în zona baltică, unde se regăseşte şi Lituania, şi că Rusia se transformă într-un stat totalitar unde războiul îi permite preşedintelui Vladimir Putin să-şi consolideze puterea.
De asemenea, evaluarea serviciilor de informaţii lituaniene arată că Rusia foloseşte „lanţuri lungi de intermediari” pentru a achiziţiona tehnologii occidentale destinate unor scopuri militare, potrivit Reuters.
Şi Avril Haines, directorul Comunităţii naţionale de informaţii din SUA, a declarat în Congres că în prezent are loc „un război de uzură în care niniuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv”.
Putin crede probabil că prelungirea războiului, cu pauze intermitente în lupte, „poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a-şi asigura în cele din urmă interesele strategice în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”, a mai spus şefa comunităţii de informaţii din Statele Unite.
Ea a rezumat opiniile existente în comunitatea largă a serviciilor de informaţii din SUA, potrivit cărora, la un an după ce a invadat Ucraina, dar a eşuat în obiectivele sale principale pe care le avea cu această operaţiune, Putin probabil că acum înţelege mai bine limitele forţelor sale. Puterea militară a Moscovei este acum limitată în mod semnificativ de pierderile de trupe şi de epuizarea armamentului, la care se adaugă restricţiile comerciale şi sancţiunile impuse de Statele Unite şi de aliaţi, a precizat Haines.
Putin „pare să se concentreze acum asupra unor obiective militare mai modeste”, a declarat ea în faţa Comisiei de informaţii a Senatului. „Dacă ruşii nu iniţiază o mobilizare obligatorie şi nu identifică provizii substanţiale de muniţie de la terţi, va fi din ce în ce mai dificil pentru ei să susţină chiar şi nivelul actual de operaţiuni ofensive”, a arătat Haines.