Rusia a transmis duminica aceasta că tratativele de pace nu au progresat suficient pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel şi că poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeei şi Donbasului rămâne neschimbată, transmite Reuters.
„Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf”, a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram. „Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ”, a scris el. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent.
Pe de altă parte, guvernul de la Kiev crede că primele semnale pozitive încep să apară după săptămâni de negocieri care au avut loc între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în vederea încheierii războiului, transmite dpa.
Într-o intervenţie pe care a avut-o sâmbătă seara la televiziunea naţională, negociatorul şef al Ucrainei, David Arahamia, a declarat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi şeful statului rus, Vladimir Putin, s-ar putea întâlni în curând.
Arahamia a apreciat că în elaborarea proiectelor de documente relevante s-au făcut progrese suficiente pentru ca „negocieri directe între cei doi şefi de stat” să fie posibile. El nu a oferit totuşi alte detalii cu privire la actualul statut al negocierilor.
„Prin urmare, misiunea noastră în acest moment este de a întocmi versiunea finală a documentelor şi a aspectelor importante pentru a înlesni o eventuală întâlnire a preşedinţilor”, a apreciat Arahamia, care a adăugat că, dacă întâlnirea se va materializa, aceasta va avea loc cel mai probabil în Turcia, la Ankara sau la Istanbul.
Războiul nuclear, prevestit de un călugăr misterios: 500 de sori vor acoperi pământul cu „zăpadă” de sulf toxic, iar o ceaţă va coborî din ceruri
Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa.
General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.
„În conformitate cu solicitarea preşedintelui Republicii Turcia adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistenţă totală în evacuarea cetăţenilor străini ţinuţi ostatici de militanţii rămaşi din batalioanele naţionaliste, în anumite zone din Mariupol”, a spus Mizinţev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranţa coridoarelor, potrivit EFE.
„O operaţiune umanitară este posibilă doar cu asistenţa totală a autorităţilor de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a ‘unui regim de armistiţiu’ pe timpul evacuării, precum şi eliminarea ameninţării cu bombardamentele”, a susţinut oficialul rus, citat de Interfax.
„Federaţia Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk şi ieşirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internaţional”, a adăugat el.
Mizinţev a menţionat că Rusia a făcut apel la organizaţiile internaţionale „să oblige autorităţile ucrainene să notifice în scris (…) că sunt pregătite să realizeze evacuarea”. Potrivit oficialului rus, garanţiile în scris din partea autorităţilor ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.
Cetăţenii străini avuţi în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.