Rusia nu vede „concesii” în anunţul făcut de Statele Unite privind restructurarea sistemului lor de scut antirachetă în Europa, a declarat luni presei ruse adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov. Declaraţiile lui Riabkov au fost un răspuns la anunţul de vineri al secretarului american al Apărării, Chuck Hagel care anunţase vineri o „restructurare” a programului antirachetă al NATO pentru a face faţă unei ameninţări iraniene, în cadrul unei intervenţii consacrate consolidării apărării americane în faţa unei viitoare ameninţări balistice nord-coreene.
Instalarea în Turcia a unui radar TPY-2 conceput pentru a depista lansările de rachete balistice şi traiectoria lor este în continuare prevăzut, la fel ca mobilizarea, până în 2018, a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România şi a unui număr similar în Polonia. „Nu văd nicio legătură între obiecţiile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă american în Europa şi declaraţiile secretarului american al Apărării”, a mai declarat Riabkov pentru Kommersant.
Citeşte şi: Din rapoartele secrete: „România nu este o locaţie suficient de bună” pentru scutul antirachetă
„Tot ceea ce priveşte incertitudinile strategice legate de amplasarea scutului antirachetă al Statelor Unite şi NATO rămâne neschimbat”, a subliniat ministrul adjunct rus. Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă, bazat în principal pe tehnologie americană, urmăreşte să mobilizeze progresiv interceptoare de rachetă şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia, informeează Mediafax.
Statele Unite şi NATO afirmă că aceste sisteme nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind din Orientul Mijlociu şi în special din Iran.
Moscova consideră totuşi acest scut o ameninţare pentru securitatea sa şi cere să fie asociată la sistem sau, dacă nu, să primească garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa de disuasiune.