Generalul Konaşenkov a declarat că Ministerul rus al Apărării „a răspuns la solicitările Pentagonului și a examinat în profunzime propunerile americane privind coordonarea operațiunilor în cadrul luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic pe teritoriul sirian”. Totodată, responsabilul militar rus a apreciat că „în general, aceste propuneri pot fi puse în aplicare” şi că mai rămânea doar să fie clarificate „unele detalii tehnice” între specialişti militri ruşi şi americani.
Militarii americani pot oricând să-i contacteze pe omologii lor ruși pentru a clarifica orice problemă legată de operațiunea aeriană a Rusiei în Siria, a declarat, la rândul său, marți, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, subliniind că Ministerul rus al Apărării manifestă o deschidere fără precedent față Occident în legătură cu operațiunea aeriană în Siria, a adăugat ea.
Americanii spun, însă, că o coordonare cu ruşii nu va avea loc în lipsa unei schimbări de strategie a acestora. „Rusia are o strategie greșită (în Siria), avioanele ruse continuă să bombardeze, dar nu ținte ale Statului Islamic”, a afirmat șeful Pentagonului, aflat într-o vizită la Roma. ”În pofida declarațiilor părții ruse, noi nu vom colabora până când această strategie nu se va schimba”, a precizat Ashton Carter.
Cu toate acestea, el a ținut să sublinieze că SUA mențin deschise canalele de contact cu Rusia pentru a fi asigurată securitatea militarilor americani ce participă la operațiunile în Siria.
***
Oficiali americani și ruși au discutat săptămâna trecută, la cererea Rusiei, modalități de a evita orice potențial incident în spațiul aerian sirian. Fiecare din cele două țări desfășoară lovituri regulate în Siria și este de așteptat ca ele să nu apară în același loc și în același timp. Dar până acum discuțiile ruso-americane nu s-au soldat cu vreun rezultat.
Moscova a bombardat marți 12 ținte legate de gruparea jihadistă Statul Islamic în zona din jurul orașului Deir Ezzor (est), precum și poziții ale grupării în provinciile Damasc, Idleb și Latakia, potrivit Ministerului rus al Apărării.
După ce o sursă anonimă siriană, citată de France Presse și alte media internaționale, a indicat că aviația rusă a bombardat marți ținte ale Statului Islamic la Palmira și în jurul orașului antic, Ministerul rus al Apărării a venit cu o dezmințire, negând acuzațiile că ar fi atacat situri civile și a insistat că lovește ‘strict infrastructura’ Statului Islamic. ‘Jihadiștii distrug monumente istorice, noi nu procedăm la fel’, a insistat un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, care nu a exclus ca Statul Islamic să pună la cale provocări prin distrugerea de situri istorice sau moschei pentru a da vina pe partea rusă.
Ziua de marți a fost de asemenea marcată de creșterea tensiunilor între Moscova și Ankara, în contextul în care Turcia acuză Rusia de încălcarea repetată a spațiului său aerian în ultimele zile.
Turcia, care se opune cu fermitate președintelui sirian Bashar al-Assad, susținut de Moscova, l-a convocat de două ori în ultimele două zile pe ambasadorul rus la Ankara pentru a avertiza Moscova că ‘va fi răspunzătoare’ dacă un astfel de incident se mai repetă.