Rusia nu vede cu ochi buni desfăşurarea de forţe NATO în România. Avertismentul Ministerului de Externe

Planurile NATO de a desfășura forțe militare în România nu sunt văzute cu ochi buni la Moscova. Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătorlui de cuvânt Aleksandr Lukaşevici, a calificat aceste demersuri care se fac foarte aproape de frontiera cu Rusia drept "inadecvate" și "conflictuale".
Romania TV
08 apr. 2015, 17:35
Rusia nu vede cu ochi buni desfăşurarea de forţe NATO în România. Avertismentul Ministerului de Externe

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, Guvernul român sacrifică securitatea regiunii prin faptul că acceptă desfășurarea de forțe militare ale blocului nord-atlantic.

„De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei țări (n.r. — România) într-un alt punct de sprijin pentru SUA și NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de pași ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală și evidențiind inadecvarea și caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât și financiar”, a spus Lukașevici.

„Cineva ar putea trage concluzia că actualele autorități române, pentru a-și spori ‘profilul’ în ochii strategilor străini, sunt dispuse să sacrifice stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice”, a mai afirmat Lukașevici, potrivit Sputnik.

El a declarat de asemenea că Rusia nu reprezintă, cu certitudine, o amenințare pentru România sau pentru orice altă țară și, de aceea, afirmațiile privind ‘caracterul defensiv’ al activităților NATO, în lumina falselor acuzații privind agresiunea Moscovei, nu au niciun sens, mai notează agenția oficială rusă.

La 2 aprilie, comentând de asemenea disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, Lukașevici afirma că creșterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent și care încalcă acordurile Rusiei cu Alianța. El declara tot atunci că, dacă „guvernul României consideră că este posibil să sporească prezența NATO pe teritoriul său”, atunci „trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest pas și consecințele pentru securitatea regiunii”.

Afirmațiile de săptămâna trecută ale purtătorului de cuvânt al MAE rus nu au rămas fără răspuns din partea oficialilor români.

Premierul Victor Ponta a transmis imediat, pe rețelele de socializare, că deciziile autorităților române sunt cele cele mai bune pentru România și partenerii săi. „Un răspuns foarte foarte foarte clar — DA, suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România și partenerii nostri!!”, scria la 2 aprilie Ponta, făcând referire la declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

La 3 aprilie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la rândul său, că România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei și că protecția de către NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federației Ruse.

„Am luat notă de declarația pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a făcut-o, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul Radio România Actualități la Moscova și ceea ce pot să vă spun foarte clar este faptul că măsurile pe care Alianța Nord-Atlantică le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut și care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe și apărare din decembrie și, respectiv, din februarie anul acesta sunt măsuri care au fost luate pentru protecția aliaților de pe flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea — ocuparea ilegală a Crimeii—, în urma susținerii de către Federația Rusă a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei”, a afirmat ministrul român de Externe.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Magazinul din România care îți dă banii înapoi după ce îți faci cumpărăturile. Nu contează cât achiziționezi, sumele returnate pot fi foarte mari
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Autoritățile române dau asigurări: cei patru copii luați de serviciile sociale britanice sunt în siguranță
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'