Un oficial american a informat joi că Rusia trebuie să renunţe la rachetele nucleare de croazieră 9M729 sau să modifice raza lor pentru a respecta Tratatul Forţelor Nucleare cu rază Medie (INF) din 1987 şi să evite astfel ca Washingtonul să se retragă din pact.
„Rusia nu a încălcat şi rămâne angajată să respecte obligaţiile din tratatul INF”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit news.ro.
Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază medie de acţiune a fost semnat în 1987 de către liderii american şi sovietic de la acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.
Citeşte şi Putin dezvoltă noi rachete cu rază intermediară de acţiune. Donald Trump este ameninţat
Acest tratat – care aboleşte o întreagă clasă de rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri – a pus capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice de tip SS-20 – cu focoase nucleare – îndreptate împotriva capitalelor occidentale, potrivit news.ro.
Semnat în urmă cu peste 30 de ani, Tratatul INF a ajuns în atenţia pubică în octombrie, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să ”pună capăt acordului” şi să dezvolte din nou armament nuclear.