Scandal diplomatic: cea mai recentă reacție din partea Rusiei aparține ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov. Oficialul a reacționat pe canalul de Telegram al misiunii de la Washington.
În opinia lui Antonov, SUA a împins aliații NATO în confurntarea „cea mai nefavorabilă” cu Moscova. Astfel, la Vilnius (Lituania) „se pregătește opinia publică” pentru escaladarea conflictului.
„Se face totul pentru a pregăti opinia publică locală pentru aprobarea deciziilor anti-ruse care vor fi luate la Vilnius în zilele următoare”, a notat ambasadorul Anatoli Antonov.
Summitul de două zile din Lituania va începe astăzi – marți, 11 iulie, cu consultări privind sprijinul pentru regimul Volodimir Zelenski, în vederea descurajării și apărării împotriva lui Vladimir Putin.
Jens Stoltenberg, șeful NATO, i-a transmis încă o dată președintelui rus că ofensiva din Ucraina este sortită eșecului, deși regimul de la Moscova susține că și-a îndeplinit misiunea ocuparea regiunilor considerate pro-ruse.
Mircea Geoană a anunțat că la Summitul Alianţei de la Vilnius va fi aprobată „o nouă generaţie de planuri de apărare în NATO”, denumite generic „planuri regionale de apărare”, prin care „ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei undeva spre 300.000 de militari gata să intervină, echipaţi, pregătiţi.”
Secretarul general adjunct al NATO a mai precizat că planurile „sunt împărţite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală şi o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră şi Marea Mediterană” – VEZI AICI mai multe.
România are un rol crucial la nivelul NATO, datorită poziției de apărare a Flancului Estic („aliații periferici”), din care mai fac parte Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Țara noastră este cea mai importantă „piesă” de apărare din Flancul Estic, după Polonia.