Obiectivul principal al armatei și marinei ruse pe direcțiile strategice sud-vest și sud vizează îmbunătățirea abilităților de luptă ale armatei în cadrul manevrelor „Caucaz-2016″, programate să aibă loc în luna septembrie.
O sursă din Ministerul rus al Apărării a precizat pentru cotidianul menționat că respectivele manevre vor implica „aviația, forțele navale și terestre”.
Astfel de manevre interarme se vor desfășura în acest an nu doar în zona Caucazului, ci și în apele Mării Negre și Mării Caspice, scrie Nezavisimaia, potrivit căreia acestea ar constitui o reacție a Moscovei la consolidarea prezenței NATO în regiune.
În 2015, nave de război ale SUA, Franței, Canadei și ale altor state membre ale Alianței au fost prezente aproape constant, prin rotație, în apele Mării Negre.
„Consolidarea forțelor de reacție rapidă și creșterea prezenței lor pe teren reprezintă o reacție cauzată de acțiunile Federației Ruse în Ucraina și Georgia”, a afirmat în repetate rânduri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Zilele trecute, Ministerul Apărării din România a lansat o inițiativă privind constituirea unei grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla, scrie ziarul rus.
Discuțiile pe această temă ar urma să înceapă în luna februarie, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. O decizie pozitivă cu privire la acest aspect este foarte probabilă, consideră Nezavisimaia. Mass-media au făcut deja previziuni despre componența noii flote NATO din care ar putea face parte SUA, Turcia, Germania și Italia, relevă cotidianul moscovit.