Orice asemenea decizie va fi adoptată însă la ”cel mai înalt nivel”, a precizat înaltul ofiţer rus. Armata rusă a anunţat sâmbătă că a folosit ”mijloace adecvate” pentru a forţa un submarin american să părăsească apele ruseşti din Orientul Îndepărtat, după ce nava ignorase o solicitare a Rusiei de a pleca.
Submarinul a fost detectat în apropierea insulelor Kurile, în timp ce Rusia efectua exerciţii navale. SUA au negat că au desfăşurat operaţiuni militare în apele teritoriale ruseşti.
Acest incident intervine într-o perioadă când Occidentul pare tot mai îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară. Moscova neagă că ar avea o asemenea intenţie, dar cere garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO.
Ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie: Bombele vor cădea asupra Ucrainei la câteva minute după ce Putin dă ordinul
Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ”în orice moment”.
În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a provocat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a condus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse.
G7, pregătit să impună sancţiuni cu ”consecinţe masive” Rusiei în criza ruso-occidentală
Miniştrii de Finanţe din cadrul G7 dau asigurări luni că sunt pregătiţi să impună, ”într-un termen foarte scurt” sancţiuni economice şi financiare cu ”consecinţe masive şi imediate economiei ruse”, în cazul unei agresiuni militare ruse în Ucraina, relatează AFP.
”Prioritatea noastră imediată este de a susţine eforturi vizând dezamorsarea situaţiei”, afirmă într-un comunicat miniştrii de Fnanţe ai Regatului Unit, Statelor Unite, Franţei, Canadei, Germaniei, Italiei şi Japoniei.
Însă ”orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va face obiectul unui răspuns rapid şi eficient”, dă asugurări Grupul Celor Şapte (G7) mari puteri, prezidat anul acesta de către Germania. Cancelarul german Olag Scholz este aşteptat luni la Kiev, iar maţi la Moscova, în vederea unei continuări a eforturilor dplomatice în vederea dezamorsării invaziei ruse în Ucraina, în contextul în care tensiunile între Occident şi Rusia au atins un apogeu.
Această escaladare, catalogată drept cea mai gravă criză din Europa de la sfârşitul Războiului Rece, a afectat grav, luni, pieţele bursiere europene, îngrijorate de posibilutatea unui atac militar iminent. Pieţele europene, de la Milano la Paris şi la Frankfurt, au pierdut 3% la începutul şedinţei.
Indicele principal al Bursei din Moscova a scăzut, de asemenea, cu 5%, luni dimineaţa, iar cursul rublei s-a depreciat faţă de euro.