„Rusia nu dorește ca Ucraina să rămână fără susținere financiară într-o situație dificilă, dar noi suntem totuși preocupați de introducerea într-un mod forțat a unor modificări în politica Fondului, într-un context foarte politizat privind restructurarea datoriei Ucrainei”, a declarat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, potrivit AFP.
El a criticat „graba” cu care FMI dorește să-și modifice regulile, într-un moment decisiv pentru planul de ajutor în privința Ucrainei și ales, în opinia sa, ‘nu întâmplător’.
AFP amintește că Moscova refuză să renegocieze cele trei miliarde de dolari pe care autoritățile de la Kiev ar trebui să le verse Rusiei până la sfârșitul acestui an și care se pare că nu vor putea fi rambursate, ceea ce ar reprezenta un risc pentru continuarea programului de asistență de 17,5 miliarde de dolari acordată de FMI în martie Ucrainei.
În virtutea regulilor interne, FMI nu poate continua să împrumute bani unei țări care rămâne în urmă cu plata datoriilor. În cazul în care Ucraina nu își achită datoriile față de Rusia, instituția ar trebui, teoretic, să întrerupă creditul către Kiev.
Instituția financiară internațională discută însă adoptarea unor reforme în privința modalității sale de a acorda împrumuturi, reforme care ar aduce o relaxare a acestor reguli ‘în anumite circumstanțe bine definite’ și care ar putea fi aplicate în cazul Ucrainei, după cum a indicat joi purtătorul său de cuvânt, Gerry Rice.
O decizie finală în acest sens urmează să fie luată de Consiliul de administrație al FMI ‘în viitorul apropiat’, a precizat Rice.