Rusia a calificat vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează AFP.
„Este o afacere internă europeană”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”.
El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.
El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.
Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.
Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat
Vorbind în timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, ea a declarat că „toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, potrivit CNN.
Ea a adăugat că decizia de astăzi întăreşte Ucraina şi Republica Moldova „în faţa agresiunii ruseşti şi întăreşte Uniunea Europeană, deoarece arată încă o dată lumii că Uniunea Europeană este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.
„Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat Charles Michel.
Un summit al liderilor Uniunii Europene şi al liderilor din Balcani nu a reuşit joi să depăşească impasul în ceea ce priveşte candidatura de aderare la UE a Macedoniei de Nord şi a Albaniei, chiar dacă Ucraina urma să devină candidat oficial la aderare.
Separat de decizia privind Ucraina şi Moldova, care a avut loc în cursul zilei de joi, liderii celor şase ţări din Balcani, Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia, şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile nu au început sau sunt în impas, la ani de zile după ce li s-a promis o eventuală aderare la UE.
Premierul albanez Edi Rama a salutat joi posibilitatea ca Ucraina să se alăture ţării sale ca ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar a avertizat să nu îşi facă speranţe că va fi un proces rapid.
„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă nu am pierdut numărătoarea, Albania de opt ani”, a declarat Rama la sosirea sa la un summit UE cu ţările din Balcanii de Vest. „Este un lucru bun să acordăm Ucrainei acest statut. Dar sper ca poporul ucrainean să nu-şi facă multe iluzii”.