Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile Zaporijie şi Herson din sudul Ucrainei, relatează BBC.
Herson este primul şi singurul oraş important ucrainean ocupat de forţele ruse încă din luna martie. De atunci, forţele ruse au numit o nouă administraţie şi au început să introducă rubla rusă ca monedă, cu planuri de integrare a regiunii ca parte a teritoriului rus.
Ajutor militar de urgenţă pentru Zelenski. Blindatele ajung la armata Ucrainei în câteva zile
Administraţia numită de Rusia în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară pe teritoriul său, fiind un ”garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi”, a declarat Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei militare a Hersonului pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.
În schimb, Zaporijie se află încă sub controlul forţelor ucrainene, dar multe zone din jur sunt sub ocupaţie rusă.
Rusia va lua în calcul un schimb de prizonieri cu Ucraina după ce va judeca prizonierii ucraineni, anunţă Moscova; 4.000 de ucraineni, luaţi prizonieri, anunţă Guvernul rus
Rusia urmează să examineze problema unui schimb de prizonieri cu Ucraina – după o judecare a prizonierilor ucraineni -, anunţă miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, relatează AFP.
”Vom examina toate acestea după ce cei care s-au predat vor fi judecaţi şi se va pronunţa un verdict”, anunţă Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă.
”Înainte de asta, negocieri cu privire la un schimb de deţinuţi sunt premature”, subliniază el. Ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, baricadaţi timp de săptămâni de zile în imensa oţelărie Azovstal, s-au predat ruşilor săptămâna trecută. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aproape 4.000 de militari ucraineni au fost luaţi prizonieri.
Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră o parte a combatanţilor – care fac parte din Regimentul Azov – nu sunt militari, ci combatanţi ”neonazişti”, vinovaţi de crime de război.
Alertă lângă graniţele României. Ce se întâmplă pe Insula Şerpilor, imagini din satelit VIDEO
Un adjunct al negociatorului-şef rus, Leonid Sluţki, anunţa sâmbătă că Moscova urmează să ”studieze” posibilitatea unui schimb între combatanţi dn Regimentul Azov şi Viktor Medvendciuk, un politician şi om de afaceri bogat ucrainean, un apropiat al lui Vladimir Putin, arestat la jumătatea lui aprilie în Ucraina.
Liderul separatist prorus Denis Puşilin a anunţat marţi că Parchetul General al ”republicii” autoproclamate la Doneţk cooperează cu Moscova în vederea formării unui tribunal însărcinat să judece przonieri ucraineni.
”Trebuie să participe un maximum de reprezentanţi ai diverselor ţări”, aprecia Puşilin. ”O serie de ţări” şi-au dat ”acrodul prealabil să participe la acest tribunal internţaional”, anunţa el, fără să facă alte precizări. Andrei Rudenko a declarat miercuri că nu deţine informaţii cu privire la acest subiect.