Racheta, potrivit unor surse din Ministerul rus al Apărării, a fost concepută şi dezvoltată de Biroul de construcţii „Rubin” din Sankt-Petersburg, în colaborare cu Biroul de stat pentru submarine şi rachete balistice Makeev, cunoscut mai mult ca Miass, după numele oraşului în care se află. Miass a confirmat pentru Izvestia derularea proiectului, dar nu a dorit să ofere detalii. De ce are nevoie Rusia de o astfel de rachetă? De asemenea, nu se ştie, scrie cotidianul amintit.
Racheta ar urma să fie depusă pe fundul mării de un submarin diesel-electric B-90 Sarov (proiectul 20120). Pentru plasarea rachetei, Sarov a fost supus unor modificări, precum instalarea unui lansator de torpile de un metru în diametru, plus câteva rezervoare de balast, pentru a menţine stabilitatea vasului atunci când va fi depusă racheta pe fundul marii.
În timpul testelor va fi experimentată nu doar racheta, ci şi sistemul său de transbordare pe mare, de pe navă pe o barcă. Publicaţia MilitaryRussia apreciază că amplasarea unor astfel de rachete în mai multe zone va permite ca, la momentul potrivit, să poată fi atacate obiective strategice ale inamicului, fără a recurge la submarine. Dacă testele vor decurge fără probleme, racheta ‘Skif’ ar urma să intre în funcţiune în scurt timp.
„Submarinele strategice sunt vulnerabile la sistemele antinavale. Este suficient de a detecta submersibilul pentru a zădărnici o posibilă lansare de rachetă, în timp ce racheta ,,Skif,, este practic invizibilă pentru partea adversă„, potrivit MilitaryRussia.
Cu toate acestea, amiralul în rezervă Vladimir Zaharov atrage atenţia că dacă ‘inamicul’ va detecta nava care amplasează „Skif”, aceasta va fi uşor de dezactivat.
Conform clasificării NATO, Skif este o variantă a rachetei balistice R-29RM, pe bază de combustibil lichid, care de regulă sunt instalate pe submarine. Rusia dispune în prezent de un arsenal de rachete R-29RMU2 Sineva şi dezvoltă în prezent rachete R-29RMU2.1 Láiner.