”Dacă la acest summit (G7 din Franţa) se va lua o decizie cu privire la Rusia, atunci bineînţeles că o vom examina şi vom răspunde”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
”Este pertinent ca la un moment dat Rusia să se poată întoarce în G8”, a apreciat tot miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron. ”Divorţul a avut loc la momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă (unei reprimiri a Moscovei) este să se găsească o soluţie în legătură cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Minsk”, a declarat Macron la Palatul Elysée, în faţa membrilor Asociaţiei presei prezidenţiale. ”A spune (că) «Rusia trebuie să revină mâine la masă fără condiţii» înseamnă slăbirea G7”, a adăugat preşedintele francez, favorabil unui dialog cu Moscova, potrivit news.ro.
La rândul său, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că ”ar putea susţine întru totul” o reintegrarea Rusiei. El marchează astfel o nouă ruptură cu aliaţii săi din G7, care se întâlnesc în weekend la Biarrtiz, în sud-vestul Franţei. Angela Merkel şi Boris Johnson au respins ideea reintegrării, în acest stadiu, a Rusiei în G7, avansată de Statele Unite.
Cancelarul german a recunoscut unele ”mişcări uşoare” în aplicarea acordurilor de pace în Ucraina de est, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, la Berlin. ”Dacă facem progrese cu adevărat acolo, atunci vom avea o nouă situaţie”, a spus ea. Or, în opinia sa, ”nu am avansat sufient încă”, informează news.ro.
Boris Johnson, care a efectuat în Germania prima sa vizită în străinătate de când a preluat funcţia de premier, i-a urmat exemplul. El a citat ”provocările Rusiei nu doar în Ucraina, ci în multe alte locuri” şi a evocat ”utilizarea de armament chimic pe teritoriul britanic”, la Salisbury, unde un fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, iulia, au intrat în comă după ce au intrat în contact cu agentul noviciok, în martie 2018. Rusia a negat mereu orice implicare.
Rusia a fost exclusă din G8, în care se afla alături de Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014.