Rusia are în vedere un embargo total la produsele vegetale din Europa, informează Itar-Tass, citată de Agerpres. În viitorul apropiat vor avea loc consultări cu serviciile fitosanitare ale Comisiei Europene şi, separat, din unele ţări ale UE, a indicat el.
‘Dacă baza de date va fi mare şi nu vom primi răspunsuri clare din partea partenerilor din UE, importul tuturor produselor vegetale din Uniunea Europeană ar putea fi interzis’, a declarat directorul Rosselhoznadzor.
‘Ultimele cazuri (de detectare de dăunători în produse vegetale din ţări UE) arată că sistemul european de asigurare a securităţii în carantină nu funcţionează’, a afirmat oficialul rus, evocând obiecţii faţă de fructele din Grecia (al căror import ar putea să fie restricţionat în zilele următoare), precum şi interdicţia impusă recent la importul de cartofi din Olanda.
Restricţiile serviciilor de control fitosanitar ruse afectează livrări în valoare de miliarde de dolari, având în vedere că pe piaţa rusă de profil intră fructe şi legume de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an, scrie vineri divizia economică a TASS – Praim-Tass., citată de Agerpres.
Anul trecut, potrivit Serviciului Federal Vamal, ţările UE au exportat în Rusia legume în valoare de 935 milioane de dolari şi fructe în valoare de 1,52 miliarde de dolari.
De exemplu, Polonia – după instituirea de la 1 august – a restricţiilor la importul de fructe şi legume va înregistra pierderi estimate la circa 1 miliard de euro, livrările poloneze constituind 20% din totalul importurilor de produse vegetale pe piaţa rusă.
Polonia este cel mai mare furnizor de mere pe piaţă rusă, acoperind aproape 50 la sută din vânzarea cu amănuntul. Piaţa de retail din Rusia va simţi un oarecare disconfort, dar este dispusă să înlocuiască această cantitate de fructe cu mere din Israel, Turcia, Argentina, Brazilia, Iran, China şi Tadjikistan, au indicat retaileri intervievaţi de Praim-Tass.
Republica Moldova – al doilea cel mai mare furnizor de mere în Rusia după Polonia – a solicitat deja sprijin financiar Băncii Mondiale pentru a compensa pierderile fermierilor săi de ordinul a circa 50 milioane dolari în urma interdicţiilor instituite de Moscova la exporturile sale de produse agricole.
Comisia Europeană a invocat o ‘surpriză totală’ în cazul interdicţiilor instituite faţă de Polonia şi a promis să examineze ‘mai cu atenţie’ motivele embargoului rus şi să formuleze o cale de atac a acestei decizii la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
În acest sens, şeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă forurile de la Bruxelles, Vladimir Cijov, a declarat că problemele legate de standardele veterinare şi fitosanitare ‘nu ţin de competenţa OMC’, deoarece au legătură mai degrabă cu sănătatea decât cu relaţiile comerciale.
Interdicţiile instituite în serie de către Moscova la produsele agricole din UE intervin în contextul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru rolul ei destabilizator în criza din Ucraina. Represaliile împotriva Republicii Moldova au legătură cu ratificarea recentă a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE