Liderii UE au aprobat săptămâna aceasta un embargo asupra petrolului rusesc, care va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului”.
Rusia este pe cale de a lua măsuri care vor „minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rusesc, a anunţat miercuri Kremlinul, potrivit Reuters.
„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Mai mult de un sfert din petrolul Europei a venit din Rusia în 2021, aproape jumătate din exporturile totale de țiței și produse petroliere ale Rusiei în 2021 fiind către UE, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Citeşte şi: Putin vrea să semneze un acord de pace cu Ucraina: „Suntem deschişi la negocieri”
Prețurile energiei au crescut la niveluri maxime de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, împingând inflația la cele mai înalte cote, stârnind temeri de o criză a costului vieții în Europa și Statele Unite.
Moscova a început deja să redirecționeze livrările în afara Europei după impunerea sancțiunilor, a spus Kremlinul.
„Aceasta este o acțiune sistemică direcționată, care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat Peskov miercuri reporterilor.
India se numără printre cei care au profitat, cumpărând cantități record de petrol rusesc cu o reducere semnificativă față de ratele pieței pentru țițeiul de referință.