Rusia îşi ia măsuri după ce Ucraina va avea în dotare rachete cu rază mai mlungă de acţiune. Fotografiile publicate pe reţelele de socializare prezintă un sistem de rachete Pantsir instalat pe acoperişul clădirii ministerului rus al apărării.
Sistemele cu rază scurtă până la medie sunt folosite pentru apărarea împotriva aeronavelor, elicopterelor şi rachetelor de croazieră. Armata rusă susţine că pot fi de asemenea folosite împotriva ţintelor mai mici, cum ar fi dronele militare şi comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia pe scară largă în februarie.
Oficialii din Rusia au emis avertismente în încercarea de a descuraja ţările NATO să furnizeze arme mai avansate Ucrainei, susţinând că acestea ar putea declanşa un conflict nuclear.
„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca începutul unui război nuclear”, a declarat Dmitri Medvedev, fost preşedinte, actual vicepreşedinte al Consiliului de securitate al Rusiei.
Armata Ucrainei propune jocuri de atenţie pe Twitter: „Găseşte lunetistul” GALERIE FOTO
Oficialii militari din Rusia nu au confirmat încă instalarea sistemelor de rachete. Cu toate acestea, apariţia sistemelor de rachete defensive evidenţiază lipsa de succes a Rusiei în război.
Oficialii ucraineni susţin că au început să testeze drone cu rază lungă de acţiune care pot călători până la 1.000 km, suficient încât să ameninţe şi să lovească Rusia.
Pentagonul a anunţat, joi, un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, incluzând vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley care ar putea fi folosite împotriva unei posibile ofensive ruse în această primăvară, relatează CNN.
Pachetul include 90 de vehicule blindate Stryker pentru transportul trupelor şi încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley. Pachetul anterior a inclus 50 de vehicule Bradley, ajungându-se astfel la peste 100 oferite Ucrainei în această lună.
Cel mai recent pachet mai include muniţie pentru sistemul de rachete HIMARS pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva depozitelor de arme ale Rusiei şi posturilor de comandă, precum şi muniţii adiţionale şi sisteme de apărare anti-aeriană, pe care Pentagonul le-a numit o prioritate continuă.
SUA a angajat 26,7 miliarde de dolari în Ucraina, constând în ajutoare de securitate, de la începutul războiului, în urmă cu aproape un an.