Administrația de la Moscova a reacționat la începutul săptămânii prin intermediul Mariei Zaharova, de la Ministerul de Externe, citată de agenția TASS.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Serghei Lavrov, pacea nu va fi stabilită cu ajutorul SUA sau a Ucrainei, ci prin intermediul partenerilor din China, Brazilia și statele africane.
Poziția oficială a rușilor a venit după summitul Rusia-Africa, în care Vladimir Putin a încercat să facă o nouă demonstrație de forță. Evenimentul a fost găzduit la Sankt Petersburg.
Oficialul de la Kremlin le-a transmis liderilor africani că studiază „atent” propunerea șefilor de state, de a încheia conflictul cu Ucraina și SUA și că studiază cele mai bune variante pentru a pune punct tensiunilor.
De asemenea, Rusia s-a angajat în cadrul summitului că-și va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele exporturi de grâne cu titlu gratuit. În plus, Putin a mai precizat că este interesat de dezvoltarea cooperării militare cu statele de pe continentul african.
Summitul Rusia-Africa s-a desfășurat la zece zile după expirarea acordului privind exporturile de cereale, ce permite livrarea de grâne ucrainene prin Marea Neagră.
Între timp, Volodimir Zelenski susține că Ucraina se îndreaptă spre victorie, deși teritoriile din Donbas aparțin acum armatei lui Vladimir Putin.
„Avem nevoie de o doctrină pentru statul nostru. O doctrină clară, neîncețoșată, îndrăzneață. Pentru o Ucraină care se îndreaptă spre victorie. Și pentru o Ucraină învingătoare”, a precizat președintele Ucrainei, în cadrul unui discurs susținut în urmă cu câteva săptămâni, poziție reiterată în cadrul tuturor evenimentelor oficiale la care a luat parte de curând, cu înalții oficiali din NATO.
China și Brazilia sunt aliații Rusiei din BRICS.