Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina

Rusia a primit aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei,
Filip Stan
28 apr. 2022, 08:50
Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina

Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor, chiar dacă volumele au fost reduse, scrie The Guardian.

Rusia a primit aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

UE a plătit 12 miliarde de euro pe lună

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Descoperirile demonstrează modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma controlului pe care îl are asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar dacă guvernele au căutat frenetic să-l împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.

Exxon Mobil a declarat miercuri situaţie de forţă majoră la exploatarea sa petrolieră Sahalin-1 din Rusia

Exxon Mobil a declarat miercuri că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas, a declarat forţă majoră pentru operaţiunile sale din Sahalin-1, unde a devenit din ce în ce mai dificil să livreze ţiţei din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters.

Proiectul Sahalin-1 produce ţiţei rusesc Sokol în largul coastei insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei, exportând aproximativ 273.000 de barili pe zi, în principal în Coreea de Sud şi către alte destinaţii, inclusiv Japonia, Australia, Thailanda şi Statele Unite.

Exxon a declarat la 1 martie că va renunţa la active de aproximativ 4 miliarde de dolari şi va întrerupe toate operaţiunile sale în Rusia, inclusiv la Sahalin 1, după invazia Moscoveiîn Ucraina pe 24 ianuarie.

Producătorul de petrol ia măsuri pentru a părăsi Sahalin 1, ceea ce include abordarea obligaţiilor contractuale şi comerciale, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Julie King, într-un răspuns scris.

”În calitate de operator al Sahalin 1, avem obligaţia de a asigura siguranţa oamenilor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a spus King.

De asemenea, Exxon şi-a redus treptat afacerile cu produse chimice şi lubrifianţi din Rusia şi a suspendat vânzările tuturor produselor chimice şi lubrifiante în Rusia şi Belarus.

Părţile interesate ale proiectului, care includ, de asemenea, consorţiul Sakhalin Oil and Gas Development din Japonia şi Oil and Natural Gas Corp din India, întâmpină dificultăţi în a închiria petroliere pentru a expedia petrol dintr-o regiune care, în general, are nevoie de nave spărgătoare de gheaţă pentru a naviga.

Bulgaria atacă Rusia: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti va reprezenta o încălcare a contractului cu Gazprom
Acest lucru este determinat de îngrijorările tot mai mari din partea transportatorilor cu privire la riscul reputaţiei şi dificultăţii tot mai mari pentru activele ruseşti de a găsi acoperire de asigurare.

”Ca urmare, Exxon Neftegas a redus producţia de ţiţei”, a spus purtătorul de cuvânt. Cel mai recent tanc petrolier care a încărcat în portul rus De Kastri săptămâna aceasta a fost tancul Captain Kostichev al Aframax, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Nava se află în prezent în largul portului De Kastri. Consorţiul japonez Sakhalin, care deţine o participaţie de 30% în proiect, a refuzat să comenteze, invocând acorduri de confidenţialitate cu Exxon.

Ciucă: În acest moment, noi extragem mai mult gaz decât consumăm / România este o ţară norocoasă

Premierul Nicolae CIucă a afirmat, miercuri seară, că România nu este afectată decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei, iar în acest moment România extrage mai mult gaz decât consumă.

”În acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei. În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm”, a afirmat, miercuri seară, la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă. Acesta explică, însă, că pe termen mediu şi lung, România va avea nevoie de gaz.

”În schimb, este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, ieri, s-a reuşit luarea  unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrăşăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum ca să putem să asigurăm consumul populaţiei şi partea cealaltă folosită în industria de profil”, a mai declarat premierul.
Acesta a precizat că prin Legea offshore şi onshore – asumată de formaţiunile din coaliţie – se asigură demararea investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră şi acelor de la mare adâncime din zona Buzău.

Secretul armatei lui Zelenski, dezvăluit de presa americană. Cum au rezistat ucrainenii sub tirul rachetelor ruseşti

”Ca atare, vă pot spune temporar câteva elemente şi anume că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oli&Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea 1 miliard de metri cubi în plus pe an asiguraţi prin această investiţie care ar compensa. Este vorba de 10%. Noi avem nevoie de 20% gaze din import şi sigur, la  chestia aceasta se adaugă şi celelalte demersuri de asigurare a cantităţii necesare de gaz”, a mai afirmat premierul.
Potrivit acestuia, ”în perimetrul de la Caragele (Buzău) există speranţe ca primele gaze să fie  extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026 – 2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră”.
”Trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment”, a mai afirmat premierul.   Rusia a sistat, începând de miercuri, livrarea de gaze către Polonia şi Bulgaria.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București