‘Țările noastre au relații îndelungate de prietenie și cooperare reciproc avantajoasă, ce au ajuns la nivelul unui parteneriat strategic cuprinzător’, a declarat Vladimir Putin după întrevederea cu Cristina Kirchner.
În urma discuțiilor desfășurate la Kremlin, ei au semnat o declarație comună și au participat la semnarea unui memorandum ce va fi baza unui acord prin care societatea rusă Rosatom va construi o nouă unitate la centrala atomoelectrică argentiniană Atucha. Conform unor relatări anterioare din presa rusă, valoarea estimată a acestui contract este de 2,2 miliarde de dolari. De asemenea, președinta Cristina Kirchner a anunțat că Argentina va importa din Rusia uraniu care va fi folosit drept combustibil nuclear în centralele atomoelectrice, potrivit Agerpres.
Printre documentele importante semnate în cursul vizitei președintei Argentinei în Rusia se mai numără un acord de cooperare energetică între concernul Gazprom și compania argentiniană YPF, precum și un acord pentru construcția unei hidrocentrale de 700 de megavați în provincia argentiniană Neuquen, proiect estimat la 2 miliarde de dolari.
Citeşte şi Argentina este acuzată de FASCISM. A creat deja un Secretariat al GÂNDIRII NAŢIONALE
În ceea ce privește cooperarea politică și militară, șefii diplomațiilor din cele două țări, Serghei Lavrov și Hector Timerman, au semnat un ‘plan de acțiune pentru o cooperare strategică integrală’, în timp ce responsabilii din domeniul apărării au semnat o convenție de cooperare militară, iar în final cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună pentru crearea unei asociații strategice integrale între cele două țări.
Rusia încearcă să se apropie de țările Americii Latine și să-și crească influența în acest spațiu important pentru Statele Unite. După instituirea embargoului asupra produselor agroalimentare occidentale, interesul Moscovei față de aceste țări a crescut și mai mult, întrucât ele produc o gamă largă de produse agroalimentare ce pot substitui importurile Rusiei din Europa și SUA, mai ales produsele lactate și cele din carne.
Cât despre președinta Cristina Kirchner, ea pare a fi unul dintre liderii apropiați Rusiei, țară pe care a vizitat-o de mai multe ori, ultima dată în septembrie 2013, când a participat la summitul G20, la Sankt Petersburg. În luna octombrie, a participat la o video-conferință cu Putin pentru a saluta începerea difuzării în Argentina a postului pro-Kremlin Russia Today. Atunci, președintele Putin a subliniat că ‘nu doar cei 130 de ani de relații diplomatice ne unesc, ci și concordanța multor interese’.