Doar propunerea rusă era „discutată” vineri de către diplomaţii celor 15 ţări membre, a declarat un diplomat rus.
Cele două proiecte autorizau trimiterea pentru o perioadă iniţială de trei luni a 300 de observatori militari ai ONU, neînarmaţi, pentru a superviza încetarea focului şi a ajuta la aplicarea planului de pace a mediatorului Kofi Annan.
Doar proiectul european ameninţă Damascul cu sancţiuni în cazul în care acesta nu îşi retrage forţele din oraşele siriene, aşa cum a promis lui Annan.
Cele două documente cer Guvernului sirian garanţii pentru ca observatorii să îşi poată îndeplini misiunea, între care o „libertate totală, fără obstacole şi imediată pentru circulaţie şi acces”.
Documentele cer Damascului să respecte „în manieră activă şi totală” promisiunile de retragere a trupelor şi armamentelor grele din oraşele siriene.
Conform proiectului european, Consiliul „îşi exprimă intenţia (…) de a adopta măsuri prevăzute de articolul 41” a regulamentului ONU, însemnând aplicarea de sancţiuni, în cazul în care Guvernul sirian nu va respecta promisiunile făcute. Proiectul rus nu menţionează aceste ameninţări.
Documentul european susţine şi că observatorii trebuie „să poată utiliza în manieră independentă mijloace aeriene”, cu precădere elicoptere, şi cere Damascului să îşi dea acordul „imediat” privind acest subiect.
Protocolul încheiat joi de către ONU cu autorităţile siriene pentru a defini modalităţile practice ale misiunii observatorilor nu cuprinde prevederi despre această cerere.