Rusia susţine că Polonia este „co-responsabilă” de Al Doilea Război Mondial

Polonia a acuzat Rusia că revine la metodele de manipulare din epoca stalinistă, după ce ambasadorul rus a declarat vineri seară că Varșovia a fost 'co-responsabilă' de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Alina Costache
26 sept. 2015, 16:50
Rusia susţine că Polonia este

„Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor”, a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat, citat de AFP.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de asemenea pentru luni pe ambasadorul rus la Varșovia pentru a-i cere explicații pentru afirmațiile sale, potrivit șefului diplomației poloneze, Grzegorz Schetyna, citat de Reuters.

Într-un interviu pentru postul polonez de televiziune TVN24, ambasadorul rus Serghei Andreev a acuzat Polonia că „a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste”. „Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie” 1939, a adăugat el.

Ambasadorul a justificat invazia sovietică de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea „de a garanta securitatea URSS”.

În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenței poloneze la sfârșitul războiului și după război au fost motivate de „dorința de a avea o țară prietenă la frontierele sale”.

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale. 
„Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale ‘eliberatorilor’ sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi”, a precizat Ministerul polonez de Externe.

Autoritățile poloneze au criticat „lipsa de respect față de victimele crimelor comise de NKVD (poliția politică sovietică — n.r.) la ordinul celor mai înalți oficial ai URSS”.

Varșovia consideră că opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt „dăunătoare relațiilor dintre Polonia și Rusia”.

Întrebată de jurnaliști despre afirmațiile ambasadorului rus, șefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a răspuns scurt: „Chiar și copiii știu în Polonia că nici Ribbentrop și nici Molotov nu erau polonezi”.

În august 1939, Germania nazistă și URSS au semnat un tratat de neagresiune, Pactul Ribbentrop-Molotov, care prevedea o poziție de neutralitate în cazul în care unul dintre semnatari ar fi fost atacat. Însă, protocoalele secrete stabileau în special împărțirea Poloniei între URSS și Germania și anexarea țărilor baltice de către trupele sovietice.

După invazie, peste 200.000 de militari polonezi au fost făcuți prizonieri de război de către Armata Roșie, deportați în URSS sau trimiși pe teritoriile deja ocupate de Germania nazistă. În plus, sute de mii de civili polonezi, considerați dușmani ai poporului de către sovietici, au fost deportați în estul Uniunii Sovietice.

Aproape 22.000 de ofițeri capturați au fost executați fără judecată, în special la Katyn. Moscova a negat mult timp orice responsabilitate, acuzând în schimb Germania nazistă, până după căderea comunismului în 1989.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DETALII NOI | Primele DECLARAȚII ale presupusului criminal al doctoriței din Brăila. A procedat fix ca în filme 😱
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'