Rusia suspendă importul de legume din Albania.
‘Albania a fost folosită ca o acoperire pentru importurile din Uniunea Europeană prin Belarus şi aşa-numitul tranzit simulat către Kazahstan’, a afirmat şeful Rosselhoznadzor.
Acesta a adăugat că decizia s-a bazat pe rezultatele analizelor derulate împreună cu autorităţile albaneze.
„Investigaţia a arătat că o firmă a falsificat certificatele fitosanitare albaneze la o tipografie din Cehia, iar aceste certificate nu au fost identificate la graniţa cu Belarus”, a declarat Dankvert.
Albania nu a reuşit să furnizeze Rosselkhoznadzor informaţii privind producţia sa de fructe şi legume necesară pentru a compara cantitatea sporită furnizată Rusiei cu producţia reală din Albania
Începând cu 30 noiembrie, Rosselhoznadzor a interzis tranzitul produselor din Belarus prin Rusia în ţări terţe, fără inspecţie la punctele de control ruse. Potrivit autorităţilor ruse, sub pretextul că se deplasează spre Kazahstan, prin Belarus şi Rusia, camioane care transportau carne congelată provenind din UE şi-ar fi descărcat marfa pe teritoriul Rusiei.
Rosselhoznadzor susţine că ar mai fi depistat un astfel de canal de livrări ilegale de produse din UE în octombrie 2014.
Câteva statele balcanice sunt bănuite de Moscova că reexportă produse alimentare interzise din UE. Anterior, au fost aplicate restricţii asupra produselor din Macedonia, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.
La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.
Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Problema este că pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, produsele importate reprezintă aproximativ 30% din consumul Rusiei.