Sursa citată scrie că, în informarea sa operațională zilnică, fără a prezenta vreo dovadă, ministerul rus al Apărării afirmă că numărul total de mercenari activi în Ucraina nu este de 20.000, cât susține Kievul, ci de aproximativ 2.700.
Potrivit rușilor, în ultimele trei săptămâni, ar fi „lichidat” 166 de „militanți polonezi”, 50 din Georgia, 23 din Marea Britanie, 21 de români și 15 canadieni.
„Încă o dată, Forțele Armate Ruse identifică mercenari străini chiar dacă se pregătesc să intre în Ucraina”, se revine în raportul ministerului lui Șoigu și se continuă cu numele ultimilor luptători străini care auintrat în Ucraina în ultimele zile.
„Pe 6 iulie, doi cetățeni britanici, Colin Scott și Adrian Davis, și trei cetățeni americani, Michael Vujkovic, Andrew Fox și Oliver Short, au ajuns la centrul mercenarilor străini situat pe strada Kozmian 1 din orașul Zamosc din Polonia. Îi sfătuim pe acești cetățeni să-și vină în fire și să se întoarcă în viață acasă”, atrage atenția ministerul rus al apărării.
În final, rușii fac apel la dreptul internațional umanitar când vorbesc de regimul aplicat luptătorilor străini – mercenari.
„Toți mercenarii străini sunt necombatanți și în cel mai bun caz vor fi capturați în viață și vor avea parte de un proces și termene maxime de închisoare”, se mai spune în informarea rușilor.
Rusia susține, de asemenea, că a ucis cel puțin 180 de militari în cea de-a 30-a brigadă mecanizată a Ucrainei în ultimele 24 de ore și că a doborât șapte vehicule aeriene fără pilot ucrainene.
Pe 17 iunie, Ministerul rus spunea că 504 „mercenari români” luptau alături de soldații ucraineni.
În urmă cu două luni, premierul Nicolae Ciucă spunea că informația prezentată de ruși potrivit căreia România a trimis mercenari în Ucraina este „fake news”. În același timp, ministrul Apărării Vasile Dîncu spunea că „este o informație falsă”. „Nu putem ști cine a ajuns acolo și cu ce scop. Noi știm fluxul către Ucraina, nu au mers oameni în această perioadă spre Ucraina, avem o statistică exactă… Este o informație pentru opinia publică nespecializată”, explica Vasile Dîncu la Digi24.
Citeşte şi: Primul submarin rus dotat cu „torpila Apocalipsei” a fost dat în folosinţă