Rusia ar vrea ca NATO să plece din Europa de Est, dar nu a cerut asta la recentele negocieri cu SUA, desfășurate în Arabia Saudită. Așa pot fi rezumate comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe marginea acestui subiect.
Întrebat dacă Rusia ar fi formulat o solicitare pentru retragerea trupelor NATO din Europa de Est, cu prilejul negocierilor purtate cu SUA în Arabia Saudită, Peskov a negat categoric acest lucru.
”Nu, acest lucru nu este adevărat, nu este adevărat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia TASS, notează news.ro.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut, pe de altă parte, că extinderea NATO reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova, subliniind însă că această poziţie este binecunoscută, ”nu este un secret pentru nimeni”.
Întrebat în legătură cu același subiect, premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat, vineri, că România, din punct de vedere al securității, ”nu are nici cel mai mic motiv de îngrijorare”.
În același context, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, marţi, că oficialii americani l-au asigurat că Washingtonul nu intenţionează să reducă numărul trupelor în Europa de Est. Duda a subliniat acest lucru după întâlnirea cu trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, şi după ce vinerea trecută îl primise în vizită pe şeful Pentagonului, Pete Hegseth. Potrivit presei de la Varşovia, preşedintele Duda ar urma să plece în Statele Unite, unde sâmbătă va avea o întrevedere cu Donald Trump.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a afirmat, miercuri, în legătură cu negocierile SUA – Rusia din Arabia Saudită, că aşteptările ruşilor ţin de retragerea garanţiilor de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997, astfel încât România, intrată ulterior în alianță, să nu mai beneficieze de garanţii de securitate.
O zi mai târziu, Diaconescu a revenit pe acest subiect, precizând că afirmațiile respective făceau referire la o politică complicată, pe care Federația Rusă a anunțat-o în 2022, când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina, iar, pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare.