Rusia trimite noi trupe în regiunea Kursk, invadată de trupe ucrainene. O coloană de trupe rusești a fost distrusă

Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în această regiune, dar care continuă să facă progrese pe frontul din estul Ucrainei.
Mircea Filipescu
09 aug. 2024, 19:01
Rusia trimite noi trupe în regiunea Kursk, invadată de trupe ucrainene. O coloană de trupe rusești a fost distrusă

Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk de la graniţa cu Ucraina. Nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe trupele ucrainene, dar relatări inclusiv din surse ruseşti vorbesc despre prezenţa trupelor ucrainene până la circa 35 de kilometri în punctul cel mai îndepărtat de graniţă, iar mai multe sate şi cel puţin o parte a micului oraş Sudja au căzut sub control ucrainean.

În paralel cu ofensiva mecanizată, armata ucraineană recurge la atacuri dispersate executate de grupuri de recunoaştere şi sabotaj. Potrivit bloggerului militar rus Rîbar, unităţile ucrainene intră în sat după sat şi organizează ambuscade contra trupelor ruse trimise pentru întăriri.

Pe de altă parte, după ce marţi a lansat atacul iniţial cu aproximativ o mie de soldaţi sprijiniţi de tancuri şi blindate, armata ucraineană a adus între timp noi trupe peste graniţă.

Politicienii şi militarii ruşi vorbesc acum direct despre o „invazie” ucraineană, la aproape doi ani şi jumătate de când Rusia a lansat invazia sa în Ucraina.

Neaşteptându-se la un asemenea atac ucrainean de anvergură în regiunea Kursk, armata rusă a menţinut acolo o prezenţă redusă, în care s-au regăsit şi tineri recruţi fără experienţă militară, unii fiind luaţi prizonieri de trupele ucrainene.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, prin care gazele ajung în Europa. Republica Moldova instituie STARE DE ALERTĂ

Între timp, armata rusă a început să trimită noi trupe către Kursk, dar un convoi de camioane militare ruse a fost nimicit de un atac ucrainean într-un sat din provincia Kursk. Imagini postate pe social-media şi confirmate ca fiind autentice arată un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare ruseşti calcinate, unele cu soldaţi ruşi morţi înăuntru.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, atacul asupra convoiului a fost executat cu rachete HIMARS. Unul dintre aceşti bloggeri afirmă că acel comandant rus care a ordonat deplasarea vehiculelor într-o coloană expusă este un „dobitoc” care ar trebui să fie împuşcat.

Şi canalul ucrainean de Telegram care a postat pe internet imaginile cu convoiul rus distrus consideră că a fost vorba despre un atac cu rachete HIMARS. Potrivit portalului rus de ştiri MASH, ce are contacte în serviciile de securitate, un bărbat localnic care a înregistrat şi trimis unei mass-media ucrainene respectivele imagini a fost arestat şi pus sub acuzare pentru spionaj.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini ce arată drone ruseşti distrugând un tanc şi un obuzier ale armatei ucrainene lângă oraşul Sudja şi a anunţat trimiterea de întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană.

Citește și: Alertă la Marea Neagră. Rusia acuză o invazie din Ucraina pe Istmul Tendra. Putin vorbeşte de „provocare pe scară mare”

„Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri, echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz”, a enumerat ministerul rus, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi.

Ofensiva ucraineană surpriză pe teritoriul rus survine după ce trupele Kievului au pierdut constant teren în ultimele luni pe frontul din estul Ucrainei, unde dacă va continua această dinamică armata rusă ar putea ocupa oraşe importante strategic. În acest context, potrivit mai multor comentatori, armata ucraineană, lăudată joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru capacitatea sa de „a surprinde”, ar urmări prin ofensiva din Kursk să determine dislocarea unor trupe ruse de pe frontul din estul Ucrainei pentru a slăbi acolo armata rusă, care este mai numeroasă şi mai bine echipată.

Totuşi, chiar şi după lansarea incursiunii ucrainene în Kursk, trupele ruse au continuat să înainteze în provincia Doneţk din estul Ucrainei, iar vineri au revendicat ocuparea acolo a unei noi aşezări, satul Vesele, care se află aproape de oraşul Pokrovsk, unde se află un nod de transport important pentru logistica armatei ucrainene.

Citește și: Iranul ar putea ataca Israelul de pe mare. Gardienii Revoluţiei ameninţă cu rachete noi „extrem de explozive şi nedetectabile”

Artileria rusă a lovit vineri un supermarket din oraşul ucrainean Kostiantinivka din regiunea Doneţk, omorând cel puţin 11 persoane şi rănind alte 37, a declarat guvernatorul regional, scrie Ukrainska Pravda.

În imaginile de la locul atacului, distribuite alături de postarea guvernatorului Vadim Filaşkin pe Telegram, se văd nori grei de fum negru ridicându-se din clădirea distrusă.

„Atacul asupra supermarketului din Kostiantinivka este un nou act de teroare rusesc. Războiul împotriva civililor este tot ce ştiu ei”, a transmis şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Yermak, pe platforma X.

Serviciile de urgenţă continuă operaţiunile de salvare, a adăugat guvernatorul.

Forţele Moscovei au ocupat zone întinse din regiunea Doneţk. Zonele controlate de ucraineni sunt supuse în mod regulat bombardamentelor şi atacurilor aeriene ruseşti.

Regiunea este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de luptă, deoarece Rusia vizează zonele din direcţia centrului logistic strategic estic Pokrovsk.

Citește și: Israelul se pregăteşte de un atac al Iranului. Se fac rezerve de sânge, se duc provizii şi se fac inventare în buncăre, se scot bani cash

 

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!