„Zelionîi Dol”, o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr, care s-a raliat Flotei Ruse de la Marea Neagră în decembrie, se îndreaptă spre Marea Mediterană, a anunțat Flota Rusă de la Marea Neagră într-un comunicat.
Potrivit RIA Novosti, care citează o sursă de securitate din Crimeea — unde își are baza Flota de la Marea Neagră — această corvetă se îndreaptă spre Siria și ar putea participa la campania rusă în susținerea armatei regimului Assad.
„Obiectivele navei nu sunt dezvăluite, însă, în condițiile în care ea este echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, participarea sa la operațiunea militară nu poate fi exclusă”, estimează sursa de informație.
Această trimitere în Marea Mediterană a navei Zelionîi Dol, construită anul trecut, intervine într-un moment în care SUA și Rusia au convenit asupra unui acord în vederea „încetării ostilităților” în Siria în decurs de o săptămână, exceptând ofensiva împotriva jihadiștilor, pentru a relansa procesul de pace și a stopa exodul civililor.
SUA acuză Rusia că a „exacerbat” conflictul din Siria, prin sprijinul militar oferit forțelor guvernamentale, în mod concret în ofensiva în curs împotriva rebelilor la Alep, mare oraș din nordul Siriei.
Intervenind în conflict la 30 septembrie, Rusia și-a intensificat campania în Siria de pe mare, cu tiruri de rachete de croazieră de pe un submarin în Marea Mediterană și de pe nave de război din Marea Caspică, mai departe la est.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul că declanşează un nou Război Rece, prin politicile NATO faţă de Rusia, şi că sancţiunile suplimentare care vor fi impuse statutului rus după anexarea peninsulei Crimeea vor agrava şi mai mult tensiunile ruso-occidentale, transmite agenţia Reuters.
Medvedev a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei anuale de la Munchen pe tema securităţii, că preşedintele rus, Vladimir Putin a avertizat la evenimentul din 2007 că intenţia Occidentului de a construi un sistem antirachetă ar putea declanşa un nou Război Rece.
„Acum situaţia este mai gravă; progresele din 2007 sunt mult mai grave decât cele anticipate”, a subliniat premierul rus.
Însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a învinovăţit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale.
„Discursul, poziţia şi exerciţiile capacităţilor nucleare ale Rusiei au scopul de a-i intimida pe vecinii acesteia, subminând încrederea şi stabilitatea în Europa”, a acuzat Stoltenberg.
Comentariile lui Medvedev au venit după ce Stoltenberg a declarat că drept reacţie faţă „de insistenţele Rusiei, care destabilizează securitatea în Europa”, Alianţa Nord-Atlantică „nu doreşte declanşarea unui nou Război Rece, dar în acelaşi timp reacţia noastră trebuie să fie una fermă”.