Moscova, principalul focar al epidemiei în Rusia, şi Sankt Petersburgul au înregistrat 108 şi, respectiv, 115 morţi din cauza Covid-19, bilanţuri zilnice apropiate de recorduri atinse la începutul săptămânii. Un nou val al epidemiei a reapărut la jumătatea lui iunie în Rusia, pe fondul unei campanii de vaccinare apatice şi aparţiei variantei indiene a SARS-CoV-2, mult mai contagioasă decât celelalte tulpini.
Campania de vacinare, lansată în decembrie printr-o pragandă puternică a vaccinului anticovid Sputinik V, a convins până în prezent doar 23 dintre cele 146 de milioane de ruşi, adică 15% din populaţie, într-un context de neîncredere generalizată.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri opoziţia faţă de obligativitatea vaccinării la nivel naţional, însă i-a încurajat pe ruşi să se vaccineze şi că nu cedeze zvonurilor cu privire la vaccinurile anticoronavirus.
Bilanţul morţilor din cauza covid-19 al Guvernului a ajuns la 135.886 – iar Rusia a devenit astfel cea mai îndoliată ţară europeană din cauza pandemiei, devansând joi Marea Britanie, care are aproximativ 128.000 de morţi şi Italia, cu peste 127.000, potrivit The Moscow Times.
Agenţia rusă de statistică Rosstat – care defineşte mai larg morţile din cauza noului coronavirus – raporta, la sfârşitul lui aprilie, 270.000 de morţi din cauza Covid-19.
Moscova a reintrodus în ultimele săptămâni măsuri restrictive precum întoarcerea la telemunca obligatorie pentru o parte din angajaţi, vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sectorul serviciilor sau crearea unui permis sanitar pentru a merge la restaurant. Lockdown-ul general, asemenea celui din primăvara anului 2020, nu este însă prevăzut pentru moment în oraşul cu peste 12 milioane de locuitori.
Kremlinul a recunoscut luni că obiectivul său de a vaccina 60% din populaţie până în toamnă este irealizabil. În urma neîncrederii ruşilor faţă de vaccinurile produse pe plan intern, în special faţă de Sputnik V, doar aproximativ 16% din populaţie a primit cel puţin o doză. Circa 22,7 milioane de persoane din 146 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză, potrivit cifrelor publicate miercuri de site-ul Gogov, care colectează date din regiuni şi din mass-media, în lipsa statisticilor naţionale oficiale.