International Finance Corp, divizia Băncii Mondiale care acordă împrumuturi sectorului privat, a avizat în data de 29 mai un împrumut de 250 de milioane de euro pe care retailerul francez Auchan intenţionează să-l utilizeze pentru extinderea în Rusia, Vietnam şi alte economii emergente, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Serene Jweied.
În urma acestei decizii, Banca Mondială, instituţie înfiinţată după cel de-al doilea război mondial pentru reconstruirea Europei, se regăseşte în mijlocul unei dispute cu privire la modul în care pot fi folosite sancţiunile economice pentru a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei.
‘Canada a adoptat o poziţie de principiu votând împotriva acestui proiect de investiţii, pentru că nu susţinem proiectele care sunt în beneficiul Rusiei’ a declarat ministrul canadian de Finanţe, Joe Oliver. ‘Rusia nu trebuie să se amestece în afacerile interne ale unui stat suveran’, a adăugat Joe Oliver.
Potrivit unui oficial al Băncii Mondiale care a dorit să-şi păstreze anonimatul, SUA şi alte trei state din boardul BM s-au abţinut de la vot.
‘Este important de precizat că nu am fost singurii care au votat împotriva acestui proiect’, a subliniat ministrul canadian de Finanţe. ‘Canada continuă să ceară respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei’, a mai spus Joe Oliver.
Opoziţia Canadei în cadrul unei instituţii care în mod normal ia deciziile prin consens ar putea avea un impact asupra împrumuturilor viitoare pe care Banca Mondială le va acorda în Rusia, a declarat Domenico Lombardi, fost membru în boardul Băncii Mondiale. ‘Ideea este să pună presiune pe managementul instituţiei pentru a-şi calibra mai bine poziţia faţă de Rusia’, a apreciat Lombardi.
Luna trecută, Canada, SUA şi Uniunea Europeană au anunţat că ar dori ca Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să-şi examineze rolul său în Rusia, în condiţiile în care această ţară este principala beneficiară a investiţiilor BERD.