Aceste sisteme vor fi instalate în regim permanent, începând din luna august, la Feodosia, în estul peninsulei, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti un responsabil al armatei ruse, Evgheni Oleinikov.
S-400 este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă ultramodern, cu o rază de 400 kilometri. În afara celor instalate pe teritoriul său, Rusia a mai desfășurat sisteme S-400 în special la baza sa aeriană de la Hmeimim din Siria.
Sisteme S-400 ar urma să fie desfășurate la principalele baze navale ale marinei ruse din Extremul Orient, la Vladivostok și la Viliucinsk, în Kamceatka.
După anexarea Crimeii, în martie 2014, Moscova și-a întărit prezența militară în peninsulă, desfășurând avioane de vânătoare și intenționând să redeschidă o stație de alertă antirachetă. În plus, autoritățile ruse vor să aloce peste 1,75 miliarde de euro până în 2020 pentru dezvoltarea flotei Mării Negre, cu baza la Sevastopol, menționează AFP.
Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea vizavi de instalarea scutului antirachetă de la Deveselu, în România, declarând că se simte ameninţată şi că va riposta.
Federația Rusă va fi nevoită să inițieze contramăsuri la desfășurarea scutului american antirachetă în România și Polonia, iar populația acestor țări ‘nu va fi fericită să constate că s-a pomenit țintă’, a declarat politologul Kirill Koktîș, informează vineri agenția de presă RIA Novosti.