Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, doreşte să crească speranţa de viaţă a ţării la 74 de ani până în 2018, spunând că cea mai mare ţară din lume are nevoie de oameni pentru a avea grijă de ea, potrivit Washington Post.
Anul trecut, speranţa de viaţă a ruşilor era de 66.5 ani, 60.1 ani pentru bărbaţi şi 73.2 ani pentru femei, comparativ cu 78.7 ani pentru America şi 79.8 ani pentru UE. Una dintre primele măsuri este interzicerea fumatului în spaţiile publice, după ce s-a descoperit că peste 60 de procente dintre bărbaţii ruşi consumă tutun.
Textul a fost aprobat la data de 12 februarie de către Camera inferioară a Parlamentului rus, iar la 20 februarie de către Consiliul Federaţiei. Potrivit acestuia, fumatul va fi interzis în şcoli şi universităţi, dar şi în sediile administraţiei, ca de exemplu ministerele. Începând de la 1 iunie 2014, interdicţia va fi extinsă la trenurile care circulă pe rutele principale, restaurante şi hoteluri. Legea interzice totodată publicitatea şi sponsorizarea produselor din tutun. Ea prevede şi alte măsuri, ca de exemplu creşterea taxelor asupra tutunului şi introducerea unui preţ minim al pachetului de ţigări, conform Mediafax.
Şeful Guvernului, premierul Dmitri Medvedev, critică faptul că Rusia a devenit „ţara cu cel mai mare număr de fumători din lume”, estimat la aproximativ 44 de milioane de persoane, reprezentând o treime din populaţie. Aproximativ 400.000 de ruşi mor anual din cauza tabagismului, sublinia el.
În Rusia, un pachet de ţigări costă aproximativ 40 de ruble (un euro) şi se fumează, în continuare, în restaurante şi baruri, lucru interzis în numeroase ţări din Uniunea Europeană (UE).
Citeşte şi: STUDIU REVOLUŢIONAR: Fumătorii care se lasă până la 44 de ani pot trăi la fel de mult ca nefumătorii