„Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligaţiile faţă de partenerii noştri” din cadrul ISS, a declarat Borisov, în timpul unei întâlniri televizate cu Vladimir Putin. „Însă decizia de a părăsi staţia după 2024 a fost luată”, a adăugat oficialul rus. „Cred că până atunci vom începe să construim staţia orbitală rusă”, care va fi „principala prioritate” a programului spaţial naţional, a adăugat el.
„Viitorul zborurilor cu echipaj rusesc trebuie să se bazeze mai ales pe un program ştiinţific sistemic şi echilibrat, astfel încât fiecare zbor să ne îmbogăţească cu noi cunoştinţe în domeniul spaţial”, a precizat el.
Numit în fruntea Roscosmos la jumătatea lunii iulie, Iuri Borisov l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin, care s-a remarcat în ultimele luni prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului. Până la această numire, Borisov, în vârstă de 65 de ani, deţinea portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.
„Este o mare onoare pentru mine, dar presupune şi obligaţii suplimentare”, i-a spus Borisov lui Putin. „Domeniul spaţial se află într-o situaţie dificilă şi cred că sarcina mea principală (…) nu este să cobor ştacheta, ci să o ridic, mai ales prin furnizarea de servicii spaţiale necesare economiei ruse„, a subliniat el, menţionând în special navigaţia, comunicarea şi transmisia de date.
Americanii par surprinşi de decizia Rusiei, după cum reiese din declaraţiile lui Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA. „Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi”, a spus aceasta. Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: „Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu„.