Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma să ajungă în Crimeea în curând, pentru a întări mijloacele de apărare în regiunea Mării Negre, dar şi ca reacţie la instalarea unor elemente antirachetă la o bază militară americană din România, a explicat o sursă militară.
NATO are cunoştinţă de planurile Rusiei şi a condamnat categoric iniţiativa acesteia. „Condamnăm planurile Rusiei de suplimentare a prezenţei militare în Crimeea şi suntem preocupaţi de intenţiile de consolidare a capabilităţilor militare în regiunea Mării Negre, situaţie care poate avea implicaţii pentru stabilitatea regiunii”, a declarat o oficialitate a NATO.
Rusia pretinde ca Statele Unite şi NATO să renunţe la ambiţiile lor militare privind sistemul antirachetă, însă Alianţa a precizat în repetate rânduri că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi că elementele antirachetă din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.