Rușii au luat cu asalt regiunile Zaporojie și Nikolaev. În noaptea de duminică spre luni, orașul Nikolaev a fost ținta unui bombardament cu rachete cu rază lungă de acțiune S-300, a anunțat guvernatorul regiunii Vitali Kim, într-o postare pe pagina sa de Telegram.
Citește și Amenzi de zeci de mii de euro pentru muzică dată tare pe plajă. Boxele portabile sunt interzise
Oficialul ucrainean a anunțat că nu au fost raportate victime, însă în urma bombardamentelor au fost aduse daune infrastructurii critice și civile.
Din păcate, nu la fel de norocoși au fost ucrainenii din regiunea Zaporojie, care încă de la primele ore ale dimineții au fost atacați de armata rusă.
Patru persoane au murit și alte 11 au fost rănite luni dimineață, în urma unui bombardament rusesc asupra unei zone rezidenţiale în oraşul Orihiv, situat pe linia frontului, în regiunea ucraineană Zaporojie.
Potrivit autorităților ucrainene, atacul ar fi avut loc în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, anunţă luni guvernatorul regiunii, Iuri Malaşkoll.
Oficialul acuză Rusia că în ultima perioadă a efectuat 36 de atacuri cu rachete care au vizat 10 localități din regiunea Zaporojie.
Totodată, primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a subliniat că forțele ruse au început să mineze infrastructura critică în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie.
„Inamicul pune în pericol locuitorii teritoriilor ocupate”, a spus Fedorov într-o postare pe pagina sa de Telegram.
De asemenea, primarul Melitopolului susține că rușii au minat o magistrală care alimentează orașul cu apă potabilă, dar și mai multe rețele electrice lăsând vulnerabile rezervele de energie.
Mai mult, acesta a afirmat că trupele ruse continuă să mineze centrala nucleară Zaporojie, plasând explozibili în încăperile tehnice și de mașini.
Vă reamintim că centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a găsit explozibili la fața locului, însă ocupanții ruși nu au permis inspectorilor agenției acces deplin la toate instalațiile.
De două săptămâni avertizează oamenii lui Zelenski cu privire la un posibil bombardament la centrala de la Zaporojie.
Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că rușii au amplasat dispozitive explozive pe acoperișurile unităților energetice 3 și 4.
Moscova a declarat, la rândul său, că forțele armate ucrainene plănuiesc un atac asupra reactoarelor nucleare.
Între timp, Volodimir Zelenski primește susținere puternică din partea României. Marcel Ciolacu, premierul de la Palatul Victoria, a confirmat în cadrul întâlnirii cu Olaf Scholz. Iată ce a declarat cancelarul, la rândul său:
„Este necesar ca relația noastră cu Ucraina să se dezvolte. Deocamdată e important să sprijinim Ucraina, Germania este al doilea cel mai mare contributor la apărarea Ucrainei după Statele Unite, 17 miliarde de euro plus 2,8 miliarde suplimentare, artilerie, tancuri, măsuri de apărarea a spațiului aerian. Iar cooperarea va fi aprofundată.
Vom discuta care va fi viitorul relațiilor dintre NATO și Ucraina, vom fonda un consiliu comun NATO-Ucraina. Nimeni nu poate adera la NATO când este un război în derulare. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes în ofensiva din est. E important ca Ucraina să fie sprijinită atât timp cât e nevoie, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest război”, a declarat Scholz.
Citește și Un avion s-a prăbuşit şi a luat foc la impactul cu solul. Toţi pasagerii au murit pe loc