Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. „Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală„, a afirmat Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York. „Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni„.
Clipuri postate pe reţelele de socializare arată cum sunt bombardate câmpuri, ferme şi silozuri, iar imagini din satelit arată distrugerea unui siloz care conţinea 30.000 de tone de cereale la ferma Golden Agro din localitatea Rubin, în estul Ucrainei. Acesta a fost aruncat în aer pe 9 aprilie, după ce o cisternă cu acid azotic a fost lovită de o rachetă.
De asemenea, un clip postat la începutul acestei luni arată cum cecenii lui Kadîrov au furat din Ucraina şi au dus în regiunea lor zeci de utilaje agricole, între care tractoare de ultimă generaţie sau secerătoare.
Russian police escorting Kadyrov’s Chechens while they transport tractors and other agricultural machines stolen in Ukraine back home to Chechnya.
The Russian Army is an army of looters and Kadyrov’s Chechens are probably the worst of all. pic.twitter.com/FB86QocwvR
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 1, 2022
New @planet very high resolution image shows how this explosion , allegedly from fertilizer/ ammonium nitrate, at the Agro LLC in Rubizhne destroyed the entire facility, including the grain storage silo’s, leaving a deep crater. https://t.co/ebT5aDUa9i pic.twitter.com/276RTgX7fL
— Wim Zwijnenburg (@wammezz) April 29, 2022
Anterior, până la sfârşitul lunii martie, cel puţin şase silozuri de depozitare a cerealelor fuseseră distruse de atacurile ruseşti. Imaginile atacurilor documentează „încercările deliberate ale Rusiei de a reduce producţia agricolă ucraineană“a declarat pentru France24 Caitlin Welsh, director al programului de securitate alimentară din cadrul think tank-ului american Center for strategic and international studies (CSIS).
Rechiziţionarea de produse alimentare în teritoriile ocupate în timp de război poate constitui o crimă de război în temeiul articolului 55 din Convenţia de la Geneva.
Citeşte şi Putin a confiscat conturile bancare ale Google Rusia. Compania îşi declară falimentul